Școala Gimnazială Dacia din Oradea a derulat, în perioada februarie-iunie 2022, proiectul ORADEAstrofizică. Activitățile teoretice, practice, și observațiile astronomice, au trezit curiozitatea și interesul pentru studiul astronomiei și al astrofizicii a 74 de elevi din ciclul primar și gimnazial.

Scopul proiectului ORADEAstrofizică a fost realizarea unor activități complementare procesului instructiv-educativ prin intermediul cărora au fost efectuate observaţii astronomice, utilizând telescoape astronomice profesionale cu diametrul obiectivelor de 2 metri, situate la Observatorul Astronomic Maui din Hawaii, Observatorul Astronomic Siding Spring din Australia, Observatorul Las Cumbres din Spania (on-line utilizând platforma LCO Network) dar și cu telescopul școlii.

Proiectul a fost finanțat  cu 5.115 lei prin Fondul Științescu Oradea, un program implementat în județul Bihor de Fundația Comunitară Oradea, Europe Direct Oradea, finanțat de Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali. Echipamentele achiziționate au intrat în dotarea laboratorului de fizică ,,prof. Marin Bica” al școlii.

Echipa de proiect formată din director prof. Alin Florin Novac-Iuhas, dir. adj. Carmen Cosman, prof. Valentina Matei, prof. Diana Curilă, profesor pentru învățământ primar Diana Zlibuț, elev-mentor Flavia Țârlea clasa a VI-a C, contabil Dana Andruța și secretar-șef Gabriela Moisa mulțumește tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui proiect.