Sala mare a Primăriei Oradea a fost luni, 2 martie, gazda unei întâlniri internaționale în cadrul proiectului Erasmus „Conștientizarea asupra mediului”. Au participat elevi și profesori din patru țări, cei din Italia lipsind din cauza coronavirusului.

La prezidiu au stat viceprimarul Florin Birta, purtătoarea de cuvânt Anca Grama, inspectoarele IȘJ Bihor Elena Moțoc Chivari și Felicia Ianța, profesoara de enghleză Anne-Mari Sălăgean, directoarea și directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” Oradea, Viorica Popa, respectiv Beata Balint.

Viceprimarul Florin Birta a felicitat școlile din Oradea pentru că se implică în aceste proiecte care contribuie la imaginea orașului, iar Anca Grama a vorbit despre proiectele europene ale municipalității, subliniind faptul în următorii doi ani, spațiul verde al orașului se va extinde cu 12 hectare.

„Este a doua mobilitate a proiectului care se desfășoară în perioada 2019-2021 și sunt prezenți aici elevi și profesori din Polonia, Spania, Turcia și România. Ne pare rău că elevii și profesorii din Italia, cei care coordonează proiectul, nu au putut fi aici, din motive lesne de înțeles. Temele principale ale proiectului vizează apa, aerul și pământul. Am inițiat o campanie, împreună cu Compania de Apă, intitulată „Apa este viață”, prin care încercăm să educăm copiii și cetățenii cu privire la măsurile care pot fi luate pentru protejarea apei, stoparea risipei și păstrarea unui mediu sănătos și primitor. Pe lângă aceasta, proiectul ne va ajuta în educația interculturală, exersarea limbii engleze și acumularea unor cunoștințe despre tradițiile și culturile partenerilor noștri. Țările participante vor afla lucruri importante despre România și mai ales despre frumusețea orașului și a zonei noastre”, a spus, printre altele, directoarea Viorica Popa.

Proiectul „Conștientizarea asupra mediului” (Environmental Awareness) are ca grup țintă elevii cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani și este coordonat de Istituto Comprensivo Statale ,,Cangiamila” din Italia. Parteneri sunt: Szkola Podstawowa im. Jana Pawla II w Prokowie – Polonia, Ozel Yaren Ozkaya Ilkokulu – Turcia, Fundacion Educativa Franciscana Ana Mogas (Colegio D ivina Pastora León) – Spania și Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea – România.