„Biblioteca este miezul unei universități și reprezintă o construcție din cărămizi și cărți”, a declarat miercuri, 23 noiembrie, prorectorul Sorin Borza în cadrul unui eveniment desfășurat la Biblioteca Universității din Oradea, prilejuit de o donație de carte în limba engleză, legată de Japonia.

A fost un eveniment festiv în care cartea a fost pusă, așa cum era firesc, la loc de cinste. „Datorită proiectului Read Japan Project, înțelegem mai bine Japonia”, a declarat dr. Anarela Chiș, bibliotecar la Universitatea din Oradea. Cărțile care au îmbogățit patrimoniul bibliotecii universitare au fost publicate la edituri internaționale de prestigiu. „Peste o mie de biblioteci și universități din lume beneficiează de cărți donate prin proiectul Read Japan, iar Universitatea din Oradea este una dintre cele șapte din România care au primit acest minunat cadou”, a mai spus Anarela Chiș.

Șefa Centrului Cultural Japonez, Aurelia Mocan, a recunoscut că în spatele proiectului „există multă muncă și implicare”. Florica Ujoc, de la Biblioteca Universității, a mulțumit celor prezenți și, mai ales, elevilor de la Colegiul Tehnologic „Traian Vuia” din Oradea, pentru interesul manifestat față de Japonia, subliniind că Biblioteca „are un caracter enciclopedic”.

Prorectorul Sorin Borza a spus, printre altele, că „Japonia este un model de forță și că astfel de evenimente sunt de bun augur, reprezentând construirea unei arhive intelectuale”.

Proiectul Read Japan a fost inițiat de Fundația Nippon în anul 2008 și are ca scop promovarea și înțelegerea fascinantei Japonii. Universitatea din Oradea a fost selectată în anul 2022 pentru a fi așezată pe harta beneficiarilor de carte, datorită sprijinului Centrului Cultural Japonez condus de Aurelia Mocan și la recomandarea Ambasadei Japoniei de la București.