Universitatea din Oradea prin Departamentul de Mecatronică a Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică a organizat joi, 14 martie, cel de-al doilea workshop destinat elevilor şi studenţilor pasionați de robotică și tehnologie, eveniment la care au participat echipe de la 9 licee din Oradea.

 

Workshopul a avut loc de la ora 16.00, la parterul Bibliotecii Universității din Oradea, cu participarea echipelor de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul „Don Orione”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Liceul Teoretic „Ady Endre”. 

Workshopul a început cu prezentarea unei firme din Parcul Industrial, urmată de prezentarea echipelor și a roboților și efectuarea uneia dintre probele concursului Robotics Championship, care va avea loc anul acesta în perioada 3 – 5 mai la Era.

„Competiția se desfășoară în fiecare an din 2010, cu execpția anului 2014. Anul trecut am avut și participare internațională iar în acest an, pe lângă echipele din Bihor, vor participa reprezentanți de la toate universitățile împortante, din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava, Constanța, Sibiu. Pentru cele 11 probe din concurs vor fi acordate premii, atât în bani cât și în echipamente electronice. Ne bucurăm și anul acesta, ca în fiecare an, de susținerea firmelor din domeniu, din Parcul Industrial din Oradea” a spus, pentru Crișana, inginerul Flaviu Birouaș de la departamentul de Mecatronică a Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică, Universitatea din Oradea.

Următoarele workshopuri sunt programate pe 21 și 28 martie, 4 și 11 aprilie. Până la finalul workshopurilor elevii au posibilitatea de a asambla kit-urile de roboți autonomi de line follower și minisumo care sunt pregătite în următoarea perioadă, majoritatea suporturilor și roților fiind deja printate, cu mențiunea că pentru elevi nu există nicio taxă de înscriere sau de participare, toate materialele fiind achiziționate cu ajutorul Departamentului de Mecatronică din cadrul Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică sau de firmele care sponsorizează acțiunile.

Echipa organizatoare a concursului Robotics Championship a desfășurat prezentări de promovare a workshopurilor și a concursului în liceele orădene ducând la înscrierea a peste 150 de participanți, majoritatea fiind elevi din liceele orădene, și 20 de membri noi în clubul de Robotică, care se organizează în cadrul Departamentului de Mecatronică.

Pentru ediția din acest an a concursului Robotics Championship organizatorii așteaptă peste 250 de participanți.

„Prin organizarea concursului dorim să deschidem colaborări internaționale între studenți și companii, în vederea asigurării dezvoltării unei noi generații de ingineri, programatori și proiectanți, rezultatul scontat al evenimentului fiind dezvoltarea studenților și elevilor, oferindu-le un avantaj semnificativ vizavi de metodele convenționale de învățare”, se afirmă într-un comunicat al Universității din Oradea.

Cei care vor informații detaliate și update-uri privind competiția, o pot face urmărind site-ul rc.univoradea.ro.