O frumoasă tradiţie continuă, an de an, la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller” din Oradea. A fost sărbătoarea Sfântului Martin, a lui Martin de Tours, fixată în calendarul catolic și protestant la data de 11 noiembrie.

 

Evenimentul este inspirat din legenda lui Martin de Tours, care împărţise tot ce avea sărmanilor, în drumul său din Italia spre Franţa, și nu mai avea ce să-i dea unui sărman aflat la porţile cetăţii Amiens. Pentru că săracului îi era frig, Martin şi-a tăiat mantia în două şi a împărţit-o cu omul care tremura de frig. Ajuns în cetate, la hanul la care erau deja tovarăşii săi, Martin a visat că Isus avea înfăţişarea sărmanului şi jumătatea sa de mantie şi le spunea îngerilor că Martin l-a îmbrăcat. Astfel, Martin a renunţat la serviciul de cavaler şi a devenit un slujitor fidel al bisericii.

Pentru această sărbătoare a dăruirii, copiii au pregătit cu iscusință felinare și au fredonat cântece în limba germană dedicate Sfântului Martin. Pentru copii, se dovedeşte un bun prilej să înveţe să facă un lampion şi să afle mai multe lucruri despre cel care este sărbătorit în această zi. Sfântul Martin a ajutat multă lume, iar copiii învață de la el să fie mai darnici. Seara, elevii din cele nouă clase de la ciclul primar de la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller” Oradea, alături de învățătorii și de părinții lor, s-au adunat în faţa Teatrului de Stat cu lampioanele în mână.

La această activitate s-au alăturat și micuții preșcolari de la grupele germane de la Grădinița 45 și Grădinița 46. Toți copiii au intonat, cu multă pasiune, tradiționalele cântece: ,,Ich gehe mit meiner Laterne.....” și ,,Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne...”, care răsunau voios din glasurile copiilor de pe treptele teatrului. Șirul de felinare colorate, cântecele și buna dispoziție au trezit surâsul și încântarea trecătorilor. În ciuda zilelor mai scurte și reci, lumina caldă și puternică a felinarelor pătrunde în sufletele noastre, aducând bucurie și amintiri frumoase.

După acest eveniment, copiii au savurat dulciuri oferite de reprezentanții Forumului Democrat German din Oradea, cărora le mulțumim pentru sprijin și susținere.

Prof. înv. primar Szabó Alexandra-Dorina