Într-un cadru restrâns, date fiind condițiile pandemice, dar festiv, a venit rândul promoției 2021 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea să marcheze momentul încheierii celor patru ani de liceu.

 

 

Astfel, în a treia zi a primei luni de vară, tinerii absolvenți au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te-Deum, săvârșite în Paraclisul cu hramul Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana din cadrul școlii, alături de dascălii care i-au format pe parcursul anilor de liceu.

Participând și dând răspunsurile la Sfânta Liturghie, absolvenții, în frunte cu dirigintele lor, au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile și ajutorul primite în timpul anilor de studiu, și mai cu seamă în ultimul an, trecând cu bine prin toate transformările și încercările care au avut loc în întreaga lume.

La sfârșitul programului liturgic, preacucernicul prot. prof. Radu Valer Rus, directorul Liceului Ortodox, a scos în evidență faptul că promoția actuală este una specială, așa cum specială este fiecare generație în felul ei prin diversitatea darurilor cu care ne înzestrează Creatorul pe fiecare dintre noi.

Deși a prins vremuri de restriște, generația de absolvenți din acest an a fost părtașă unor importante momente istorice la nivel local și eparhial; vizita istorică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Eparhia Ortodoxă Română a Oradiei, în luna septembrie a anului 2020, an ce a marcat Centenarul restatornicirii Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei prin strădaniile ctitorului ei, vrednicul de pomenire episcop Roman Ciorogariu; respectiv anul 2021- Centenarul întronizării ierarhului acestei eparhii, „arhiereul cu dreapta frântă”, patronul, în același timp, al școlii confesionale orădene.

Felurimea darurilor primite și cultivate de absolvenți a adus roade pe parcursul anilor de liceu, concretizate în rezultatele la concursurile școlare locale și naționale.

A doua parte a programului a continuat tot în paraclisul școlii, unde șeful de promoție, absolventul cu media anilor de studiu 10, Florin Creț, a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa corpului profesoral și a colegilor din clasele mai mici. A urmat momentul predării tradiționalei chei a succesului de către absolvenți colegilor din clasa a XI-a, care, prin elevul Alex Teodorescu, au transmis un mesaj de suflet din partea colegilor mai mici.

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofronie, chiriarhul Oradiei, a oferit premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu. Premiile au constat în cărți cu conținut teologic, apărute la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Preacucernicului părinte prof. Ștefan Lakatos, dirigintele clasei, i-a revenit misiunea de a face ultima premiere a absolvenților, care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a.

Programul a continuat cu intonarea tradiționalului imn academic „Gaudeamus igitur” de către absolvenți, după care, împreună cu dirigintele, au participat la ultima oră de dirigenție, pentru a depăna amintiri și a retrăi momente de suflet din timpul celor patru ani de liceu.

Promoția 2017-2021 este a douăsprezecea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, liceul fiind înființat, în anul 2007, iar în prezent se bucură de statutul de Școală Europeană și Școală Ambasador a Parlamentului European în România.

Pr. prof. Alin SONEA