Cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar, atmosfera a devenit tensionată în cancelaria Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș. Fostului director nu i s-a mai prelungit mandatul până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, fiind numită în funcţie o profesoară pe care colectivul angajaţilor nu o doreşte. Cadrele didactice şi personalul de aici a transmis astăzi o scrisoare deschisă către IŞJ Bihor şi redacţia Crişana.

 

"Noi, personalul titular al Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, aflând despre faptul că domnului Lucian Ropa nu i-a fost prelungit mandatul de director în anul școlar 2021-2022, în condițiile în care ministrul educației Sorin Câmpeanu a declarat public că directorii școlilor vor fi menținuți în funcție în noul an școlar până la organizarea concursului pentru funcțiile vacante de directori ai unităților de învățământ, vă rugăm următoarele:

1. Să retrageți numirea doamnei profesoare Adina Cioloș din funcția de director și să permiteți cadrelor didactice să-și desemneze directorii prin vot în consiliul profesoral, care să conducă școala până la concursul pentru directorii de școli.

Câteva dintre argumentele pentru care nu o dorim pe doamna Cioloș în fruntea liceului sunt: nu este titulara școlii noastre; nu este dorită de colectivul profesoral, personalul didactic-auxiliar și nedidactic; nu o recomandă deloc activitatea managerială anterioară ca director al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” din Beiuș etc.

Liceul nostru, care este cea mai mare și complexă unitate de învățământ din Beiuș (cu peste 1.100 de elevi și aproape 100 de angajați), are nevoie și merită să aibă un director și director adjunct dintre titularii unității, în număr de peste 50.

2. Prin numirea doamnei Cioloș la conducerea acestei școli puneți în pericol viitorul nostru, al tuturor, și mai ales al elevilor. Avem nevoie de liniște pentru a putea lucra eficient, iar liniște nu va fi atâta vreme cât vom avea un director străin (titular la Școala Gimnazială din Roșia), cu care nu rezonăm și cu care nu dorim să facem echipă. Noi credem că Liceul „Nicolae Bolcaș” din Beiuș merită mai mult, mai ales având în vedere reușitele acestei școli și ținând cont că vom aniversa 100 de ani de existență în anul 2022. De ce, domnule inspector școlar general, celelalte unități școlare din Beiuș au directori din rândul profesorilor titulari, iar noi nu? De ce, domnule inspector, stricați o școală care face cinste comunității și vă bateți joc de munca unui om și a unei echipe? De ce, domnule inspector, se lovește în școala noastră care are tot mai mulți elevi și tot mai bune rezultate în ultimii ani?

3. Domnule inspector școlar general, până acolo s-a mers încât s-a luat în discuție inclusiv numirea și a unui director adjunct la noi în școală dintr-o altă unitate de învățământ. Doar intervenția fermă a fostului director Lucian Ropa în Consiliul Profesoral din 1 septembrie 2021 (când doamna Cioloș a fost instalată ca director) a făcut să nu avem astăzi și al doilea director din afara unității. Fostul director a fost aplaudat la scenă deschisă, ieșind în evidență sprijinul și respectul de care se bucură.

4. Ne exprimăm solidaritatea cu fostul director și considerăm nedreaptă schimbarea domniei sale din funcție, deoarece a avut rezultate manageriale foarte bune, a fost și este apropiat și respectat, totodată, de cadrele didactice, de personalul didactic-auxiliar și de cel nedidactic, de părinți și elevi. Nu ați prelungit mandatul domnului nostru director cu câteva luni de zile, fără însă a avea argumente.

5. Ați declarat în presa locală că și-au încetat activitatea managerială unii directori de școli pentru că s-au pensionat, au fost numiți în alte funcții de conducere, au renunțat de bunăvoie la funcția deținută și pentru management defectuos. În primele trei categorii fostul nostru director nu se încadrează, iar în a patra („management defectuos”) nici atât. Considerăm faptul de a-l încadra pe domnul Lucian Ropa la „management defectuos” ca o jignire adusă întregului colectiv al școlii, care a făcut echipă bună cu acesta timp de patru ani și jumătate, perioadă în care liceul nostru a înregistrat rezultate foarte bune la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, proiecte educaționale naționale și internaționale etc. Spațiile în care elevii învață au fost modernizate și dotate cu tot ce este necesar, din bugetul școlii, printr-o utilizare chibzuită a resurselor financiare.

De asemenea, vă invităm să participați la consiliul profesoral în care cadrele didactice își vor desemna directorii. Sperăm că veți judeca cu înțelepciune lucrurile și veți lua decizii care să deblocheze situația actuală, de neîntâlnit în istoria liceului nostru. Așteptăm promptitudine din partea dummneavoastră, astfel încât să nu fim nevoiți a ne adresa ministrului de resort.

În speranța că veți soluționa favorabil și urgent solicitarea noastră, pentru a nu se ajunge la o agravare a situației, vă mulțumim și vă asigurăm de considerația noastră."

 

Scrisoarea este semnată de "Colectivul profesoral, personalul didactic-auxiliar și nedidactic al Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș, Beiuș".