Înfruntând toate dificultățile de deplasare, impuse de conflictul cu Rusia, o profesoară din Harkov, Ucraina, a reușit să ajungă la Universitatea din Oradea, în cadrul unui program de mobilitate Erasmus, dedicat cadrelor didactice.

 

Kateryna Kravchenko, profesor asistent al Facultății de Geologie și Geografie a Universității Naționale Karazin, din Harkov, a fost oaspetele Facultății de Geografie, Turism și Sport a Universității din Oradea. „Am discutat cu colegii de la Oradea despre posibilitățile colaborării noastre viitoare, despre proiecte de cercetare și articole științifice”, spune profesoara din Harkov. Domeniile de interes academic ale Katerynei Kravchenko sunt: geografie urbană, geografie umană, sisteme de analiză spațială în geografia socială, GIS, geografia turismului etc.

„Oradea este un oraș verde și foarte frumos. Am descoperit aici multe locuri interesante pentru turiști. Mai ales zona centrală a orașului este foarte frumoasă”, afirmă Kateryna Kravchenko, mărturisind că se gândește la ce va fi orașul ei, după război, și de câți ani va fi nevoie pentru a face din Harkov o destinație turistică.

E dificil să vorbești cu Kateryna Kravchenko despre război, despre universitatea ei sau despre orașul care acum e aproape o ruină. Ea spune că, în Ucraina, toți studenții au o aplicație care îi alarmează în cazul unui atac aerian sau cu rachete. „În zonele unde se dau bătălii, cursurile se țin online. Profesorii știu și ei când studenții lor trebuie să plece pentru a se ascunde în adăposturi”, povestește Kateryna Kravchenko, abia stăpânindu-și emoția din glas. „Sunt, totuși, mulțumită că, în acest context, foarte complicat, programele Erasmus funcționează și pot fi aici, pentru a lucra împreună cu colegii mei. Școala trebuie să continue”, a mai spus, ca un mesaj de speranță profesoara din Harkov.