Timpul este ireversibil, vremea pierdută nu mai poate fi răscumpărată. Cum spunea învăţatul Theofrast: „Dintre cheltuielile noastre, cel mai costisitor e timpul.” Învăţându-i pe cei mici să-şi gospodărească timpul cu chibzuială, vor şti să-l preţuiască.

 

Altfel, arta organizării raţionale a timpului liber apare după ce ne dăm seama că „orice minut al vieţii este cu neputinţă de înlocuit”, când deja poate fi prea târziu. Educaţia şi instrucţia dirijată nu pot fi limitate doar de ceea ce se realizează în cadrul procesului instructiv-educativ din grădiniţă şi şcoală. Orizontul cunoaşterii trebuie extins în toate mediile de viaţă. Acumularea de cunoştinţe cât mai variate şi în modalităţi variate, dincolo de zidurile instituţiilor de învăţământ, a devenit un imperativ al învăţământului modern.

Noi, voluntarii din Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” (preşedinte, d-na Delia Pantea), suntem conştienţi că timpul liber este o parte activă din viaţa individului, menită să menţină starea de sănătate şi să-i întregească personalitatea. De aceea, încercăm să influenţăm personalitatea copiilor din „Ceata lui Piţigoi” pentru a-i convinge că, în viaţa fiecăruia, timpul liber este o valoare şi că omul trebuie să răzbată prin timp în favoarea sa. Desigur că avem grijă ca aceste activităţi să nu ducă la supraîncărcarea lor, să nu facem din ei copii fără copilărie sau copii maturizaţi prea timpuriu. Proiectele noastre, coordonate de d-na Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al oraşului nostru, se derulează sâmbătă de sâmbătă, în Orăşelul copiilor. În 28 ianuarie 2017, împreună cu asistenţii coordonatori (voluntari): Bernad Floare, Ioana Ruge, Puşcaş Laura, Ghib Simona, copiii au participat la ateliere de creaţie pe grupuri de preferinţă: desen, pictură, confecţii. Lucrările lor pot fi vizionate la expoziţie. S-au  constituit apoi în grupuri de recitatori şi interpreţi de muzică populară şi uşoară. Întâlnirea s-a încheiat cu jocuri distractive cu figurinele din baloane cu heliu realizate împreună cu Laura.