Tamio Vesa Nakajima, proaspăt absolvent al Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, a câștigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale care a avut loc, în perioada 10-15 iulie, la Ljubljana, în Slovenia, iar în perioada 28 iulie-4 august va participa la Olimpiada Internațională de Informatică, ce va avea loc la Teheran, în Iran.

 

În perioada 10-15 iulie, în Slovenia, la Ljubljana, s-a desfăşurat cea de-a XXIV-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI). Lotul de informatică al României a obţinut patru medalii - trei de aur şi una de argint. În clasamentul neoficial pe medalii România s-a clasat pe primul loc, iar în ierarhia pe puncte a ocupat locul al doilea, după Polonia. Dintre cele trei medalii de aur, una a fost obţinută de beiuşeanul Tamio Vesa Nakajima, absolvent, în acest an, al Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș. Mama tânărului, Adriana Vesa, a declarat că a fost un concurs foarte greu, cu două zile de probe de configurație a calculatoarelor de câte cinci ore și două zile de concurs, intercalate. „Probele de concurs au constat în rezolvarea a trei probleme de algoritmică în decurs de cinci ore”, a afirmat Adriana Vesa.

Ca elev al Liceului beiușean, o instituție de prestigiu care a dat țării 12 academicieni, Tamio a fost un elev de nota zece, el terminând cu media generală zece în cei patru ani de liceu, iar Bacalaureatul din acest an l-a luat cu zece la matematică și informatică, doar la limba și literatura română, a obținut 9,50. „Ne mândrim la maxim cu el, pentru că un asemenea copil Beiușul nu a mai avut de zeci de ani. O dată la câteva decenii apare un astfel de talent. Este deosebit de talentat la matematică, dar mai ales la informatică, unde a obținut numeroase premii naționale și internaționale”, a declarat profesorul Lucian Ropa, directorul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș. Tamio va participa la un alt concurs internaţional săptămâna viitoare. Mai exact, în perioada 28 iulie – 4 august, el se va afla la Teheran, unde se va desfăşura  Olimpiada Internațională de Informatică.

Copilul-minune al Beiușului este de origine româno-japoneză, având mama beiușeancă, iar tatăl, japonez. Părinții lui s-au cunoscut în perioada studenției la Timișoara, mama lui fiind absolventă de Științe economice, iar tatăl, informatician, electronist, lucrează în domeniul acusticii unor mari spectacole pentru companii mari de entertainement.

„Beiușul se mândrește cu un olimpic internațional la informatică, cu un elev cu origini beiușene, care provine dintr-o familie de intelectuali. Este un copil desăvârșit, cum Beiușul nu a mai avut de mulți ani”, a mai spus profesorul Ropa. Tot el a menţionat că Tamio Vesa Nakajima va studia, din toamnă, în Marea Britanie, la Universitatea Oxford.

„Tamio a optat și este deja student al Universității Oxford, după ce a primit mai multe oferte și a fost chiar acceptat la cea mai faimoasă universitate din lume în domeniul tehnic, Massachussets Institute of Technology din Boston, Statele Unite. Am discutat cu el și cu mama lui, înainte de a pleca în Slovenia și mi-a spus că a ales Oxford”, a declarat directorul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș.