Elevi din toate județele țării și din București participă, în aceste zile, la Oradea, la cea de-a XI-a ediție a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă pentru clasele V-XII. Festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc ieri, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea.

În perioada 1-5 mai 2019, se desfășoară cea de-a XI-a ediție a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă, pentru clasele V-XII, găzduită în Oradea și județul Bihor. Potrivit pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate pentru disciplina religie în cadrul ISJ Bihor, Oradea a mai găzduit această competiție în anul 2012.

„Competiția din acest an reunește 601 elevi din toate județele țării și Municipiul București”, a precizat interlocutorul nostru. Organizat de Ministerul Educației Naționale prin Inspectoratul Școlar Județean Bihor, concursul se desfășoară în parteneriat cu Patriarhia Română, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Instituția Prefectului-Județul Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundația Euroregiunea Bihar-Hajdu Bihar Oradea, Universitatea din Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Asociația Țara Crișurilor, cele patru protopopiate din Episcopia Oradiei și alte instituții. Festivitatea de deschidere s-a desfășurat ieri, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, în prezenta PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a inspectorului general Vasile Timiș din partea MEN, a inspectorului școlar general Alin-Florin Novac Iuhasz de la ISJ Bihor, a părintelui iconom-stavrofor Aurel-Simion Goga, protopop al Protopopiatului Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a părintelui Călin Popa, noul protopop al Protopopiatului Tinca, pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheşan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, pr. Radu Rus, directorul Liceului Ortodox din Oradea, a președintei AFOREO – Viorica Cherteș, a reprezentanților autorităților locale și a instituțiilor partenere. În deschidere, a avut loc o slujbă de Te Deum, în care ne-au însoțit prin cântare elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, după care au urmat luări de cuvânt moderate de către pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate pentru disciplina religie în cadrul ISJ Bihor. Proba scrisă a olimpiadei se va desfășura astăzi, 2 mai, începând cu ora 10.00, la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea. Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 4 mai, de la ora 16.00, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”.