Sala de Consiliu a Universității din Oradea a găzduit vineri, 19 noiembrie, ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Ovidiu Predescu. Director al publicației „Dreptul” și salvator al acesteia, în repetate rânduri, Ovidiu Predescu este cel căruia „cel mai important forum al specialiștilor în drept din România” îi datorează, în mare măsură, existența sa postrevoluționară.

La eveniment au participat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, președintele senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuș, decanul Facultății de Drept, conf. univ. dr. Cristian Miheș, prof. univ. dr. Mihai Hotca, rectorul Universității „Nicolaie Titulescu” din București, prof. univ. dr. Ioan Chelaru, de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” București, împreună cu specialiști și profesioniști ai dreptului din Oradea și alte orașe ale României. Evenimentul a făcut parte din manifestările prilejuite de Conferința Internațională cu titlul: „30 de ani de la adoptarea Constituției României”, conferință ce are loc, pe 19 și 20 noiembrie, sub egida Facultății de Drept a Universității din Oradea.

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău a afirmat că evenimentul este „o sărbătoare” pentru instituția pe care o reprezintă, cu atât mai mult cu cât Ovidiu Predescu este o personalitate apreciată în lumea dreptului. „De astfel de personalități are nevoie mediul universitar, specialiști în domeniul lor de pregătire, practicieni, profesioniști, și oameni care, chiar dacă mulțumirile profesionale ar trebui să le fie suficiente, dedică timp și energie activității științifice”, a spus Bungău.

În cuvântul său de Laudatio, prof. univ. dr. Mihai Hotca a spus: „este un ilustru teoretician și practician al dreptului, formator hărăzit cu mult talent didactic, cadru didactic, cercetător științific și membru al unor organizații științifice de prestigiu, din țară și din străinătate”.

Ovidiu Predescu, a fost cadru didactic al mai multor facultăți de drept din București și Brașov, lector și profesor al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din capitală și rector al Universității „George Barițiu” din Brașov. Este autorul a peste 10 cursuri de drept, 20 de monografii și studii științifice, 100 de studii și articole de specialitate, este laureat a mai multor premii, printre care „Nicolae Titulescu” și „Simion Bărnuțiu”, acordate de Academia Română. Cartea „Dreptul penal al afacerilor”, al cărei autor este, a fost considerată prima lucrare din acest domeniu scrisă în România, un volum „deschizător de drum” în studiul dreptului. Director al publicației „Dreptul” și salvator al acesteia, în repetate rânduri, Ovidiu Predescu este cel căruia „cel mai important forum al specialiștilor în drept din România” îi datorează, în mare măsură, existența sa postrevoluționară.

Decanul Facultății de Drept a Universității din Oradea, conf. univ. dr. Cristian Miheș, a spus că este „un specialist, preocupat, la modul cel mai fin, de teoria și practica dreptului”.

După ce a dat citire, în limba latină, textului diplomei de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, acordată lui Ovidiu Predescu, Aurel Căuș l-a rugat pe acesta ca, de acum înainte, să nu uite că face parte din corpul academic al Universității din Oradea.

În alocuțiunea prezentată, Ovidiu Predescu a prezentat istoria, de mai bine de 150 de ani, a revistei „Dreptul”, din perspectiva contribuției acestei publicații la dezvoltarea doctrinei, jurisprudenței și științei dreptului românesc. „Vă mulțumesc că m-ați primit în comunitatea voastră academică, o calitate care mă onorează și mă obligă”, a spus Ovidiu Predescu, înainte de a le înmâna reprezentanților Universității din Oradea câte un volum al cărții „Revista Dreptul – 150 de ani de existență” și numărul 11 al publicației cu același nume.