Suedia și Irlanda caută studenți în România. Universități renumite din cele două țări au pregătit deja ofertele pentru tinerii români. În Suedia studiile sunt gratuite. Pentru Irlanda există granturi și subvenții care acoperă integral costul studiilor.

O serie de universități de top din Suedia și Irlanda vor fi în dialog cu tinerii români în cadrul a două evenimente virtuale desfășurate pe 14, respectiv 28 ianuarie. Admiterea la universitățile din Suedia are loc la mijlocul acestei luni, iar pentru Irlanda va avea loc pe 1 februarie. Astfel, tinerii care sunt interesați să studieze în Suedia sau Irlanda pot discuta online direct cu reprezentanți ai universităților din cele două țări, în timpul unor evenimente virtuale de la mijlocul și finalul acestei luni.

Studiile universitare de licență și masterat în Suedia sunt gratuite pentru cetățenii din Uniunea Europeană, astfel că familiile tinerilor care sunt acceptați de o universitate din Suedia trebuie să își bugeteze doar costurile de trai. Costurile lunare pentru cazare variază între 350 și 500 de euro, iar cele pentru mâncare pot ajunge la 200 de euro. La acestea se mai adăugă transportul (50 euro), manualele și materialele didactice (50 euro), sportul și viața socială (150 euro).

Pe 14 ianuarie, la Study in Sweden Virtual Day, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanții University West Sweden, una dintre cele mai prestigioase instituții academice. Totodată, tinerii români vor putea afla informații de la consultanții IntegralEdu despre toate oportunitățile educaționale pe care Suedia le oferă în materie de programe și universități. Înscrierile se fac gratuit pe platforma: app.brazenconnect.com/a/world-education/e/21Ly2

Evenimentul va începe la ora 15.00 cu o serie de prezentări, iar apoi va continua cu întâlniri private cu studenții. Cei interesați să participe trebuie să se înregistreze din timp pe platformă unde se vor putea și programa pentru întâlnirile individuale. Sesiunea de înscrieri este deja deschisă.

Un alt eveniment educațional virtual se va desfășura pe 28 ianuarie pentru tinerii interesați să studieze în Irlanda, țară cu o puternică bază universitară, recunoscută pentru excelența în cercetare și inovație. Pentru studiile în Irlanda universitățile pot percepe anumite taxe, însă acestea pot fi acoperite prin diverse scheme de burse și subvenții.

Pe 28 ianuarie, la Study in Ireland Virtual Day, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanții University of Limerick, Griffith College și Dundalk Institute of Technology (DKIT). Înscrierile se fac gratuit pe platforma evenimentului: app.brazenconnect.com/a/world-education/e/Kdeml.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 15.00, până la ora 18.00. În prima parte, cei interesați vor urmări prezentări ale universităților și sistemului de studiu irlandez. Apoi vor putea intra în discuții private cu reprezentanții universităților. Este important ca înscrierea în platformă să se realizeze cu câteva zile înainte, sesiunile de înregistrare fiind deja deschise. 

Costurile lunare cu cazarea se pot ridica la aproximativ 400 euro, la care se adaugă utilitățile de aproximativ 30 de euro. Pentru mâncare ar mai trebui bugetați aproximativ 170 de euro pe lună, iar pentru transport 135 euro. Manualele și materialul didactic pot ajunge la 70 de euro, iar pentru telefonie și activități sociale trebuie bugetați 30, respectiv 75 euro.