Prima zi a săptămânii a fost una cu emoții pentru elevii din anii terminali care au început simulările la examenele naționale. Nu toți au simulat însă examenele. Un elev de la Liceul Teoretic „Petofi Sandor” din Săcueni a simulat copiatul cu telefonul, motiv pentru care a fost eliminat din examen.

„Recoltă” importantă de absenți în primele două zile ale simulărilor examenelor naționale. Conform Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor, luni au absentat 1.004 elevi, cei mai mulți la Evaluarea Națională și marți - 222 de elevi.

„Din cei 13.500 de elevi care erau așteptați, au lipsit luni 1.004. Dintre aceștia, 541 de absenți au fost la clasa a VIII-a, 180 la clasa a XI-a și 283 la clasa a XII-a”, a spus Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor.

Ieri s-a dat a doua probă, cea la limba maternă. În Bihor au fost așteptați la examene 1.130 de elevi la Evaluarea Națională (1.089 la limba maghiară, 23 la limba slovacă și 18 la limba germană). Au absentat 134 de elevi. La simularea la Bacalaureat, clasa a XI-a, au fost așteptați 605 elevi (573 la limba maghiară, 15 la slovacă și 16 la germană), au absentat – 25. La clasa a XII-a au fost așteptați 686 de elevi (657 la limba maghiară, 18 la slovacă și 11 la germană). Au absentat 63.

De menționat că ieri a fost dat afară din examen un elev de la Liceul Teoretic „Petofi Sandor” din Săcueni care a încercat să copieze folosindu-și telefonul mobil. Ținând cont de faptul că notele de la simulare nu se trec de obicei în catalog, se poate trage ușor concluzia că tânărul simula (își perfecționa) mai degrabă metoda de copiere decât examenul.

Deși, inițial, pentru astăzi era programată simularea examenului la matematică, atât la Evaluare cât și la Bacalaureat, ea se va da mâine. Asta pentru că maghiarii au solicitat Ministerului Educației să nu se dea examen de Ziua maghiarilor de pretutindeni. Prin urmare, după proba la matematică de pe 16, pe 17 martie elevii din clasele XI, XII vor da ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării. Simulările, atât pentru elevii care susțin Evaluarea Națională cât și pentru cei care dau Bacalaureatul, se vor încheia pe 31 martie, cu afișarea rezultatelor.

Anul trecut simularea la ambele examene a avut rezultate dezastruoase. La Evaluare Națională doar 42,51% din elevi au luat o notă care să le permită să ajungă la liceu în timp ce la Bacalaureat, doar 47,11% dintre elevii de clasa a XII-a au promovat.