Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit luni, 22 mai, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Petru Berce, unul din primii specialiștii în domeniul Addititve Manufacturing – fabricația aditivă, un domeniu tehnologic revoluționar.

În deschiderea evenimentului a vorbit rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău: „Azi, la Universitatea din Oradea și, în special, la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică este o zi frumoasă, o zi de sărbătoare. Facultatea în care am crescut profesional împlinește, anul acesta, 45 de ani de activitate. Personal, sunt legat de acest eveniment pentru că profesorul Petru Berce mi-a fost dascăl, înainte de 1990. A fost profesorul de la care am învățat Tehnologia Construcțiilor de Mașini, la Cluj, și apoi coleg, în instituții academice și colective de cercetare. Ca dascăl și cercetător dedicat ingineriei industriale, prof. univ. dr. Petru Berce a ținut sus ștacheta și a venit, întotdeauna, cu foarte bune propuneri în domeniul nostru de activitate”.

Laudatio a fost prezentat de prof. univ. dr. habil. Radu Țarcă, directorul Centrului pentru Studii Universitare de Doctorat al Universității din Oradea: „Universitatea noastră este permanent preocupată să își apropie valorile incontestabile ale diverselor domenii de excelență. În acest context se înscrie și propunerea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului profesor universitar doctor inginer Petru Berce (...). Cu o activitate academică de 51 de ani, domnul Petru Berce a contribuit la formarea multor generații de specialiști în domeniul ingineriei industriale, a desfășurat și desfășoară în continuare o importantă activitate de cercetare științifică în domeniul ingineriei industriale, în general, și, cu precădere, în domeniul fabricației aditive (Additive Manufacturing - AM). De fapt, sub coordonarea profesorului Petru Berce au fost realizate primele cercetări în domeniul acestei noi tehnologii”.

Proaspătul doctor al Universității din Oradea a participat la stagii de pregătire în domeniul AM la Nottingham, Stuttgart și la Universitatea Tehnică a Danemarcei apoi a înființat Centrul Național de Fabricație Aditivă și Inovativă de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. A publicat 65 de lucrări științifice și 79 de articole în reviste indexate și deține mai multe brevete de invenție și premii, dintre care cel mai important este Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române.

În discursul său, Petru Berce a subliniat că titlul „are o semnificație în plus, pentru că propunerea și susținerea vin din partea unor foști studenți. (...) Vreau să vă asigur că, atât timp cât voi mai putea, voi fi alături de Universitatea din Oradea, de cercetarea din această instituție și de oamenii ei”.

Lecția magistrală a fost o adevărată incursiune în domeniul tehnologiilor viitorului. Profesorul și-a prezentat cercetările și realizările în domeniul implanturilor medicale moderne, biocompatibile și rezistente, al tehnologiilor alimentare și al medicamentelor personalizate. „Tehnologia Additive Manufacturing e una din marile provocări ale secolului nostru. Totul este ca ea să fie folosită în scopul îmbunătățirii existenței noastre pe acest pământ”, a spus Petru Berce. El a avertizat că, spre exemplu, carnea sintetică, produs care se realizează deja, tocmai folosind Additive Manufacturing, poate fi infestată, în mod deliberat cu virusuri. Acest fapt, spune universitarul clujean, ar provoca „efecte mai dramatice decât cele ale bombei atomice”.