Elevul Petrache Andrei Ovidiu, din clasa a X-a C a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta a participat la un concurs internațional de poezie cu șapte creații lirice în limba franceză.

 

Comitetul de organizare, selectare și premiere a poeziilor înscrise în Concursul internațional de poezie în limba franceză - „Poésie en liberté - 2022”, jurizat la Paris de 12 reprezentanți ai unor instituții de învățământ și cultură din Paris (Franța), München (Germania), Louvain (Belgia) și prezidat de poetul și actorul Francis Coffinet, a oferit marți, 12 iulie, tânărului poet Andrei Ovidiu Petrache, elev al Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, Premiul I la secțiunea elevi din clasele IX-X din cadrul instituțiilor școlare din afara Franței.

Nominalizată în luna mai, în finala celei de-a XXIV-a ediții a Concursului internațional de poezie în limba franceză  „Poésie en liberté - 2022” (jurizat la Paris), creația lirică a elevului Andrei Ovidiu Petrache din Salonta s-a remarcat dintr-un portofoliu de peste 500 de poezii ale elevilor și studenților din Uniunea Europeană și din spațiul francofon extracomunitar înscriși în concursul coordonat anul acesta de echipa eruditului francez Matthias Vincenot (director artistic, poet, doctor în litere, Cavaler al Artelor și Literaturii).

Poeziile în limba franceză au fost selecționate de poeții André Prodhomme, Laurence Bouvet, Étienne Orsini și Nicole Simonet. Premiile acordate celor zece secțiuni de creație au fost clasificate pe categorii de vârstă și ani de studii liceale și universitare („secondes” pentru clasele IX-X; „premières” pentru clasa a XI-a; „terminales” pentru clasa a XII-a; „étudiants” pentru studenți).

Elevul Petrache Andrei Ovidiu, din clasa a X-a C a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta, pregătit de profesoara Anca Fustos (profil Uman - Filologie), a participat la acest concurs internațional de poezie cu șapte creații lirice în limba franceză realizate pe teme prestabilite de organizatorii francezi. Dintre acestea, poezia intitulată „Vivre avec la joie du jeu!” („Trăiește viața cu bucuria unui joc!”), a obținut Premiul I la secțiunea instituții școlare din afara Franței, categoria „secondes” pentru clasele IX-X.

Concursul internațional „Poésie en liberté - 2022”, găzduit la Paris de societatea culturală europeană „Association Poésie en liberté”, va organiza în cursul lunii noiembrie 2022 festivitatea de acordare a premiilor, pe podium fiind pentru prima dată și un elev al Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta. (sursa: www.poesie-en-liberte.fr/resultats-2022/)