Polițiștii de la prevenire și cei rutieri din Bihor s-au alăturat evenimentului cultural estival „Tipografia de idei”, organizat, pentru cel de-al doilea an consecutiv, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, cu o serie de ateliere dedicate prevenției și siguranței, atât în viața de zi cu zi, cât și în mediul online.

 

Astfel, pe parcursul lunilor iulie și august, săptămânal, în fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 10.00 – 13.00, polițiștii de prevenire și cei rutieri din Bihor vor fi prezenți alături de comunitatea locală, cu o serie de activități preventive interactive, structurate pe două categorii de vârstă: de la 5 la 12 ani și de la 13 la 18 ani. În cadrul acestora, copiii vor avea posibilitatea să descopere și să experimenteze propriile abilități și aptitudini preventive, să identifice atât situațiile de risc, cât și soluțiile pentru acestea, prin intermediul unor jocuri interactive (șotronul preventiv, roata prevenirii, lecții deschise, materiale video etc.) Pentru tineri și adolescenți, cu vârsta între 13 și 18 ani, atelierele sunt structurate pe două teme. Astfel, va fi organizat un Atelier de prevenire, informare și conștientizare, cu privire la prevenirea consumului de substanțe interzise - în cadrul acestui atelier, vor fi abordate teme, precum dependența de alcool, de droguri, dependența digitală (de internet și rețele sociale), consecințele legale, sociale și de sănătate ale acestora, vor fi oferite idei practice de a gestiona riscul adolescentului de a începe consumul, vor fi desfășurate exerciții interactive, cu ochelarii care simulează efectele consumului de droguri și alcool. Un alt atelier este cel de siguranță a tinerilor în mediul online – în cadrul acestui atelier, tinerii vor avea ocazia să înțeleagă practic cum să se protejeze în mediul digital. Astfel, alături de polițiști, tinerii vor învăța cum să își protejeze identitatea și să evite expunerea excesivă pe rețelele sociale, cum să gestioneze relațiile online și să evite situațiile periculoase. Polițiștii le vor explica acestora riscurile asociate navigării pe internet, inclusiv phishing, malware, și alte tactici folosite de infractori, dar și cum să recunoască link-urile suspecte și să le evite.

 

Activităţi şi pentru cei mai mici

Atelierele adresate copiilor cu vârsta între 5 și 12 ani sunt structurate pe trei paliere, astfel: Atelierul pentru siguranță rutieră: în cadrul acestuia, copiii învață, alături de polițiștii de prevenire bihoreni, principalele reguli de circulație, cum să identifice riscurile din vecinătatea traficului rutier și semnificația indicatoarelor rutiere. Totodată, copiii vor avea la dispoziție Laboratorul mobil pentru siguranță rutieră, în cadrul căruia vor avea ocazia să vizioneze filme cu mesaje preventive, realizate de polițiștii de la prevenire din Bihor. De asemenea, copiii implicați în atelierul de siguranță rutieră vor participa la simularea unor situații reale în trafic, inclusiv prin folosirea covorului rutier, vor fi angrenați în povestiri, însoţite de jocuri de rol, în cadrul cărora vor avea ocazia să identifice diferitele reguli de circulaţie, în calitate de participanți la trafic, activități care îi ajută să învețe un ansamblu de reguli de siguranță în traficul rutier. Un alt atelier este pentru siguranța copiilor acasă, pe stradă și la școală -   în cadrul acestui atelier, alături de polițiști, copiii vor învăța să identifice unele situații de risc, ivite în interacțiunea cu persoane necunoscute, precum și identificarea și modul de reacție în cazul unor situații de urgență. Totodată, pentru a preveni victimizarea acestora, polițiștii le vor prezenta copiilor reguli de comportament pe stradă, acasă și la școală. Cel de-al treilea este un Atelier pentru siguranța copiilor în mediul online – în cadrul acestui atelier, copiii vor fi informați cu privire la utilizarea în siguranță a Internetului, despre cum să se protejeze de pericolele din mediul online, precum și despre interacțiunea cu persoane necunoscute, în mediul virtual. Totodată, în ultima zi de miercuri, din fiecare lună (31 iulie și 28 august), curtea Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal va găzdui evenimentul „Miniorășelul siguranței”. În cadrul acestuia, polițiștii de prevenire din Bihor, alături de cei rutieri, de polițiștii de la siguranță școlară și de specialiști criminaliști, vor prezenta rolul pe care îl are polițistul în comunitate, precum și tehnica și autovehicule din dotare, vor oferi recomandări preventive prețioase, pentru a preveni victimizarea celor mici prin diverse infracțiuni sau accidente rutiere, vor organiza jocuri și concursuri atractive și educative, în același timp, iar cei mai merituoși și implicați copii vor fi răsplătiți cu premii de polițiștii din Bihor. Va fi prezent și Laboratorul mobil de siguranță rutieră, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme cu mesaje preventive, realizate de polițiștii din Bihor, va fi utilizat covorul rutier și vor putea fi experimentați ochelarii care simulează consumul de alcool sau droguri.

De asemenea, câinii de serviciu ai polițiștilor bihoreni vor fi prezenți în Miniorășelul siguranței. Participarea la oricare dintre aceste ateliere este gratuită, în limita a 20 de copii/zi/grupă de vârstă.