Prevenirea victimizării copiilor este, şi în acest an şcolar, o prioritate pentru poliţiştii bihoreni. Odată cu începerea cursurilor, elevii se vor întâlni cu poliţiştii în cadrul a şapte campanii preventive, primele acţiuni fiind deja, desfăşurate, din prima zi de şcoală. Dacă în cazul celor mici accentul se va pune pe siguranţă, acasă, la şcoală sau on-line, în cazul liceenilor, accentul va fi pus pe prevenirea violenţei, a  consumului de droguri sau alcool, efectele acestora sau consecinţele unor fapte ce le pot distruge tinerilor viitorul.

 

Misiunile desfășurate și măsurile dispuse de polițiștii din Bihor pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice în anul de învățământ preuniversitar 2024 - 2025 au fost prezentate, ieri, într-o conferinţă de presă coordonată de adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, comisar șef de poliție Radu Șandru, alături de șefii structurilor de analiză și prevenire a criminalității și siguranță școlară din cadrul instituției. Acţiunile poliţiştilor au început încă de luni, odată cu începerea noului an școlar, când peste 540 de polițiști au desfăşurat ativităţi specifice, astfel încât festivitățile s-au desfășurat fără incidente. Acțiunile pentru siguranța școlară, derulate în sistem integrat, continuă pe tot parcursul anului școlar. Astfel, în conformitate cu Planul Național de Combatere a Violenței Școlare, implementat la nivel național, un plan al cărui obiectiv este asigurarea unui mediu sigur, primitor și de susținere pentreu elevi, profesori și părinți, la nivelul județului Bihor a fost întocmit Planul Teriorial Cadru de Acțiune pentru Siguranță Școlară, în care este cuprinsă fiecare unitate de învățământ din județul Bihor. „La nivelul fiecărei unități de învățământ a fost desemnat un polițist, care are în responsabilitate respectiva unitate școlară. Acesta are rolul de a menține legătura între reprezentanții școlii, grupul de părinți și instituția poliției, în scopul facilitării comunicării între aceștia, inclusiv prin participarea la ședințele cu părinții. De altfel, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor a fost constituit un grup de acțiune, din care fac parte directorul instituției de învățământ, comisia antiviolență și polițistul responsabil de respectiva unitate școlară, scopul fiind colaborarea permanentă dintre factorii responsabili, în vederea adoptării măsurilor necesare, pentru prevenirea și combaterea violenței și creșterea gradului de siguranță școlară”, a precizat comisarul şef Radu Şandru. Totodată, la nivelul fiecărei unități școlare a fost constituit un registru special de evidență a activităților punctuale desfășurate în unitățile de învățământ preuniveristar pe linia de siguranță școlară. În acest registru vor fi completate toate activitățile desfășurate de polițiști în incinta respectivei unități de învățământ. De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul jandarmilor bihoreni și în colaborare cu polițiștii locali, verifică organizarea dispozitivelor de siguranță publică din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și existența registrelor speciale de evidență a activităților punctuale desfășurate pe linia siguranței școlare, constituite la nivelul acestor unități.

 

Patrulări în zona şcolilor şi controale în trafic

Dacă premergător debutului noului an școlar, au fost verificate toate cele 134 de autovehicule destinate transportului școlar, iar conducătorii acestora au fost verificați și informați cu privire la obligaţiile ce le revin, odată cu începerea noului an școlar, polițiștii rutieri și de ordine publică au demarat controale în trafic pentru verificarea acestor autovehicule și a respectării prevederilor legale, pentru siguranța elevilor. Totodată, echipajele de poliţie rutieră sunt prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, sunt prezente în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor. Sunt efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită este acordată și unităţilor de învăţământ din mediul rural. Și în acest an școlar, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă activitățile desfășurate în cadrul Grupului de lucru pentru siguranță școlară, în care sunt implicați reprezentanți ai mai multor structuri de aplicare a legii, care are ca scop principal creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, precum și prevenirea consumului de droguri și a deținerii de obiecte interzise în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. Din grupul de lucru, care se întâlnește săptămânal sau ori de câte ori este necesar, fac parte reprezentanți ai structurilor de ordine publică, investigații criminale, poliție rutieră, arme, explozivi și substanțe periculoase, polițiștii de la siguranță școlară și cei de la analiza și prevenirea criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și ai Unității Teritoriale de Analiză a Informației Oradea. În cadrul întâlnirilor, sunt analizate evenimentele produse în unitățile de învățământ sau în proximitatea acestora, se adaptează dispozitivul de ordine publică și siguranță rutieră în funcție de riscurile sau vulnerabilitățile identificate și sunt inițiate acțiuni punctuale, menite să sporească gradul de siguranță al elevilor și cadrelor didactice în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ.

 

Campanii preventive

Tot pentru siguranța elevilor, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au demarat, la nivelul județului Bihor, implementarea Campaniei naționale pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediu școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, care va fi derulată pe parcursul anului școlar, în unitățile de învățământ din județul Bihor. Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre dicactive, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri. Prevenirea victimizării minorilor este, și în acest an școlar, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității. În vederea protejării acestora, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității derulează, în prezent, șapte campanii preventive, naționale și locale, adresate copiilor, părinților și întregii comunități, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.

La nivelul județului Bihor, polițiștii de la prevenire și siguranță școlară, dar și cei de la proximitate și polițiștii rutieri sau din alte structuri, vor continua activitățile preventive, pentru reducerea violenței fizice și psihologice, cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.