Jurnalista şi scriitoarea Doina Jela, fondator al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România, va fi prezentă în Oradea marţi, 7 noiembrie, şi miercuri, 8 noiembrie. Jurnalista se va întâlni cu elevii şi studenţii orădeni, în cadrul unor dezbateri şi prelegeri, şi îşi va lansa volumul Villa Margareta (Polirom, 2015).

 

R&R bookstores & coffe houses, în colaborare cu Muzeul Cetății şi Oraşului Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Asociația „Cei 40 de Mucenici” sunt orgabnizatorii unei serii de evenimente care o au în prim plan pe Doina Jela. Doina Jela este jurnalistă, editoare, scriitoare, traducătoare, fondatoare a Asociației Ziariștilor Independenți din România, autoare a numeroase articole, lucrări, mărturii din perioada comunistă și post-decembristă, care și-a pus viața în slujba culturii, a libertății cuvântului și a adevărului rostit cu fermitate, chiar și atunci (sau mai ales) când ocultarea lui era interes de stat. Marţi, 7 noiembrie, la ora 12.00, jurnalista va fi prezentă la Colegiul Național „Iosif Vulcan”. Întâlnirea sa cu elevii va avea tema Trecutul recent şi formele fictive şi non-fictive de prelucrare a lui, dar şi prezentarea romanului „Villa Margareta”. Tot marţi, de la ora 16.00, la Cafeneaua literară R&R Cetate, Doina Jela va avea o întâlnire cu studenții de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. Tema întâlnirii va fi Jurnalismul istoric: instrument de reconciliere sau de condamnare?, la prelegere fiind invitată şi dr. Cristina Pușcaș.

Miercuri, 8 noiembrie, la ora 12.00, în Muzeul Cetății şi Oraşului Oradea, Corp E, et.1, Sala de conferințe, Doina Jela şi Cristina Puşcaş au întâlnire cu elevii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, tema fiind Istorie și jurnalism pe propria piele.

Tot miercuri, de la ora 17.00, la R&R, pe strada Republicii, va avea loc prezentarea romanului „Villa Margareta” şi un dialog despre „Docuficțiune” sau „minciuna care spune adevărul”, alături de Doina Jela fiind invitată Maria Hulber.