Absolvenții clasei a VIII-a au susținut, msrţi, 14 iunie, prima probă a examenului de Evaluare Națională, cea la Limba și literatura română, în centrele din județul nostru nefiind înregistrat niciun incident. Joi va avea loc proba la matematică, primele rezultate urmând să fie afișate în 23 iunie.

În perioada 14-17 iunie 2022 se desfășoară probele scrise în cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a 2021-2022. La nivelul județului Bihor au fost constituite 50 de centre de examen și două centre zonale de  evaluare. Potrivit informațiilor transmise de ISJ Bihor, au absolvit clasa a VIII-a, la nivelul județului, în anul școlar 2021-2022,  5.230 elevi, dintre care 4.606 au fost așteptați să participe la Evaluarea Națională. Diferența o reprezintă elevii din învățământul special, respectiv cei care optează pentru   învățământul profesional de stat și dual. Ieri, în sălile de examen, au fost prezenți 4.241, cu 365 mai puțini decât numărul elevilor înscriși. Niciun candidat nu a fost eliminat, nefiind înregistrate alte incidente.

La proba de Limba și literatura română, elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări pornind de la un fragment din „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran și unul din „Frânturi din viața lui Delavrancea”. La ultimul subiect au avut de scris un eseu descriptiv despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță.

Tot potrivit ISJ Bihor, la nivelul comisiei județene au fost depuse 25 de solicitări în vederea susținerii probelor în condiții speciale conform reglementărilor în vigoare. Cei 25 de elevi au susținut probele în 21 de centre. Centrele de examen și cele de evaluare au fost pregătite și dotate corespunzător pentru a se asigura condiții optime tuturor candidaților.

Probele din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a continuă joi, 16 iunie, cu proba scrisă la Matematică, iar vineri, 17 iunie, cu cea la Limba și literatura maternă, proba scrisă. Primele rezultate se vor afișa pe data de 23 iunie, până la ora 14.00, iar rezultatele finale, pe data de 30 iunie. Rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui. Probele din cadrul Evaluării Naționale încep la ora 9.00, accesul elevilor fiind permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a este de două ore.