Municipalitatea orădeană va depune un proiect în domeniul educaţiei, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, pentru a dota cu aparatură IT cele 35 unități de învățământ preuniversitar de stat din Oradea.

Începând de marţi, 27 octombrie, Oradea a intrat în scenariul roșu, elevii trebuind să învețe de acasă. Pentru a putea fi desfăşurate în condiţii optime cursurile online, primarul Florin Birta a anunţat că municipalitatea orădeană va profita de oportunitatea oferită de Programul Operațional Competitivitate şi va depune un proiect de aproximativ 5 milioane de euro pentru achiziția de dotări pentru cele 35 de unități de învățământ preuniversitar de stat aflate pe raza municipiului Oradea. „Fiecare sală de clasă va fi dotată cu o tablă inteligentă, cu laptop, cu router wireless, împreună cu 100-150 de tablete pentru fiecare şcoală, pe care directorul şcolii le va distribui elevilor care au nevoie de ele. Ne-am gândit la aceste dotări care să poată fi folosite inclusiv după ce Oradea va ieşi din codul roşu, pentru că tablele inteligente, laptopurile, routerele wireless vor putea fi folosite şi când vor face orele în sălile de clasă” a declarat primarul Florin Birta. Potrivit edilului şef, contribuția municipiului Oradea la acest proiect va fi de 100.000 euro. „Va fi probabil o luptă strânsă pentru a accesa aceste fonduri. Apelul va fi deschis începând cu data de 2 noiembrie și sunt disponibile pentru mediul urban 60 de milioane euro pe această axă, iar pentru mediul rural, 40 milioane de euro”, a declarat Florin Birta.

Primarul a menţionat că, în Oradea, sunt 1.100 săli de clasă, astfel încât Primăria Oradea va achiziționa tot atâtea table, laptopuri și routere wireless.

După ce Consiliul Local va aproba, în şedinţa de azi, indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, Primăria Oradea va depune cererea de finanțare în data de 2 noiembrie și va da drumul la licitație, chiar dacă va avea o clauză suspensivă, în funcție de obținerea banilor din finanțare, urmând ca în 3-4 luni aceste obiecte IT să ajungă în școlile orădene.