Elevii din echipa de proiect Euroscola a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” au considerat că sărbătorirea Zilei Mondiale a Turismului constituie un context prielnic pentru promovarea patrimoniului local și au marcat-o miercuri, 27 septembrie 2017, prin activitatea „Moștenitori ai patrimoniului”, înscrisă în calendarul proiectului „Patrimoniul în mâinile tinerilor”.

Evenimentul a fost deschis de prof. dr. Chira Carmen, care le-a prezentat participanților - elevi din clasele VI-XII - aspecte relevante despre Ziua Mondială a Turismului, sărbătorită în întreaga lume. Prezentarea câtorva scurte filme a trezit interesul celor prezenți asupra importanței pe care o are patrimoniul local - european - mondial în dezvoltarea turismului și rolul major pe care turismul îl joacă în ansamblul economiei mondiale. O surpriză a momentului a fost prezența pe „ecran” a lui Mihai Jurca – director executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, care a adresat un mesaj lăzăriștilor cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului și i-a felicitat pentru inițiativa implementării proiectului Euroscola, care are drept scop promovarea patrimoniului local Art Nouveau, a Palatului „Vulturul Negru”, ca obiect de patrimoniu agreat. George Seica, elev în clasa a XI-a, a avut o intervenție apreciată de colegi pe marginea Anului Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare, prin care participanții au aflat multe despre turismul durabil. În încheierea manifestării, Cristina Pop, reprezentanta unei firme specializate în turism intern şi internaţional, le-a vorbit elevilor despre activitatea agenției, frumusețea meseriei pe care o are și a purtat un dialog incitant cu elevii despre conexiunea existentă între dorința de promovare a patrimoniului cultural și serviciile turistice de calitate ce trebuie oferite turiștilor. Directorul liceului, prof. Gheorghe Tirla, a felicitat echipa de proiect Euroscola pentru programul diversificat pe care îl desfășoară și le-a urat succes în „cursa pentru Strasbourg”.

Ziua Mondială a Turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980 și s-a dorit, prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej, să se atragă atenția opiniei publice asupra importanței de ordin social, cultural, politic și economic a turismului.