Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea a fost joi, 4 aprilie, gazda celei de-a treia ediții a etapei județene a concursului preventiv regional „Școala fără violență”. După desfășurarea probelor, premiul I a revenit Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, locul al II-lea - Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea și locul al III-lea - Colegiului Național „Avram Iancu” din Ștei.

 

Peste 100 de elevi și profesori din nouă unități școlare din județul Bihor au regizat și și-au jucat rolurile în mici scenete, prin care au adus în atenția publicului forme ale violenței, în special bullying-ul, cyberbulying-ul, violența verbală și consecințele acestora, au identificat situații ipotetice problematice și au oferit soluții concrete pentru gestionarea acestora.

În cadrul primei probe a concursului, juriul, format din psihologi, profesori de artă teatrală, profesori și reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul social, a avut de apreciat mai multe momente artistice, care au oglindit atitudinea adolescenților față de realitatea din viața de zi cu zi. Prin intermediul acestor momente artistice, elevii și-au exprimat creativitatea, originalitatea și exuberanţa, demonstrând că au și talent actoricesc.

În concurs au fost înscrise scenete cu mesaje preventive precum: „Violența are mii de chipuri! Învață să le recunoști!”, „Povestea de viață a Julietei”, „Violența face victime, bunăstarea... prieteni!”, „Schimbarea e în noi! Să spunem stop violenței!”, „În spatele cuvintelor!”, „Fără violență, totul va fi bine!”, „O minte înțeleaptă exclude violența!” .

Cea de-a doua probă a concursului a constat în realizarea unui afiș cu mesaj preventiv. Juriul a analizat modalitățile prin care concurenții au promovat ideile de nonviolență prin intermediul imaginii, graficii, prin culorile și mesajele folosite.

Școlile implicate în concurs au fost: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Oradea, Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca și Liceul Tehnologic nr.1 Dobrești.

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, locul al II-lea a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, iar echipajul de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei s-a clasat pe locul al III-lea. Mențiuni au primit echipajul de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea și cel de la Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș. Premul special pentru „Cea mai bună interpretare” a fost obţinut de echipajul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, pentru „Cel mai bun moment artistic” de echipa Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, premiul pentru „Cel mai bun afiș” a revenit echipei Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea, iar premiul pentru „Cel mai bun mesaj preventiv” a fost acordat Liceului Tehnologic nr.1 Dobrești.

Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ocupantele primelor trei locuri pe județul Bihor vor participa la faza regionala a acestui concurs, care va fi organizată tot în Oradea, în perioada 17 – 19 mai.

Concursul a fost organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea.