934 de elevi de școală primară din 18 localități au participat în acest an la programul Drum Sigur – ABCdar Rutier, un proiect ce susține dezvoltarea unui comportament rutier preventiv. 290 dintre ei sunt din Bihor.

 

Cei 290 de elevi sunt din localitățile: Aleșd, Aștileu, Oradea, Hotar, Telechiu și Țețchea. În cadrul proiectului copiii și-au însușit regulile și normele de conduită rutieră pentru deplasarea sigură pe drumurile publice sau ca pasageri. La finalul programului, 65% dintre elevii participanți au declarat că în drumul lor către școală traversează cel puțin o intersecție aglomerată, iar activitățile i-au ajutat să fie mai atenți la trafic și să circule corect ca pietoni.

Începând cu 2015, programul oferă gratuit școlilor din 18 localități  conținuturi practice și materiale didactice dedicate educației pentru prevenirea riscului rutier și dezvoltării unui comportament preventiv prin activități practice, exemple și exerciții aplicate specificului fiecărui tip de comunitate.

Activitățile sunt susținute de profesori pe parcursul unui an școlar, cu participarea voluntarilor Holcim România și a polițiștilor din cele 18 comunități. La ediția din acest an, s-au implicat în facilitarea activităților 43 de profesori pentru învățământul primar, 25 de polițiști și 48 de consultanți Holcim România care au contribuit cu peste 480 de ore de voluntariat la pregătirea și desfășurarea activităților. 

„Școala noastră este situată de-a lungul unui drum european intens circulat, iar acest program a fost de un real ajutor în consolidarea regulilor pentru prevenirea accidentelor. Elevii mei sunt mult mai atenți ca pietoni și, de fiecare dată, îi atenționează pe cei care ignoră unele reguli. De asemenea, părinții sunt mulțumiți și apreciază această inițiativă educațională”, susține una dintre profesoarele pentru învățământul primar, Școala Gimnazială Carmen Sylva, comuna Horia, județul Neamț.

În cadrul celor patru ediții au fost implicați 2.875 de elevi și, anual, peste 70% dintre aceștia au beneficiat de prima experiență complexă de educație rutieră derulată secvențial pe parcursul mai multor ore de curs.