În cadrul proiectului educativ „Câştigă-ţi un prieten special”, coordonat și desfașurat la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, marţi, 30 mai, începând cu ora 10.00, a avut loc Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, abilităţi individuale.

Scopul proiectului este dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice, integrați sau care frecventează diferite centre de zi, şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la Competiţiile Sportive Regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România.

La eveniment au participat 22 delegaţii formate din câte 4-6 copii/tineri cu cerinţe educative speciale și 2-4 profesori antrenori/coordonatori din șapte județe: Bihor, Cluj, Arad, Satu Mare, Sălaj, Mureș și Hunedoara.

Tinerii au defilat în deschiderea evenimentului, în aplauzele celor prezenți. Competiția a început prin rostirea jurământului Special Olympics „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”

După încălzire și desfășurarea celor 2 probe, dribling și șut la poartă, festivitatea de premiere a fost precedată de un scurt program artistic, iar majoretele școlii au animat atmosfera. Concurenții, pregătiți de profesorii lor, au luat parte la competiție, petrecând clipe de relaxare și voie bună alături de prietenii lor, scopul acestor concursuri fiind nu stimularea competitivității, ca în cazul sporturilor de preformanță, ci îmbunătățirea stării de sănătate, integrarea socială și creșterea încrederii în forțele proprii.

Au fost înscriși pe listele competiției 125 de copii și tineri și 50 de profesori și antrenori de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont” structura Tileagd, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Cristal” Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Bonitas” Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Popești, Lic. Tehnologic Special nr.1, Oradea,  Asociația SKAI, Asociația CES Oradea, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita,  Școala Gimnazială Nr. 1 Sântandrei, Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” Oradea, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj Napoca, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Speranța” Zalău, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara, Liceul Special „Sf. Maria” Arad, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Arad, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Satu Mare, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Târgu Mureș. Partenerii implicaţi în organizarea competiției de astăzi, alături de CSEI Nr.1 Oradea sunt ISJ Bihor, Fundatia Special Olympics Romania, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Universitatea din Oradea, Asociația CES- Colaborăm Educăm Sprijinim și Asociația SKAI, precum și șapte școli din județele participante.

Competiția a ajuns în acest an la ediția XIV, adunând cu fiecare ediție tot mai mulți participanți din școli speciale, școli integratoare și organizații din țară, prieteni vechi și noi, unii participanții fiind nelipsiți de la fiecare întrecere sportivă, alții concurând cu această ocazie pentru prima dată.

Toți participanții au fost câștigători, fiind toți recompensați cu diplome, medalii și mici surprize din partea sponsorilor generoși.

Atmosfera de sărbătoare creată la Oradea, buna dispoziție, bucuria copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale participanți, legăturile de colaborare dezvoltate de cadrele didactice și antrenorii care pregătesc acești elevi se constituie în motivația echipei de proiect, coordonată de prof. kinetoterapeut Adrian Omuț și prof. psihopedagog Teodora Pantazi, directorul școlii, de a continua și crește an de an aceste competiții.

Următoarea etapă a competiției se va desfășura în 16 noiembrie, când va avea loc Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale.