În cadrul parteneriatului strategic Erasmus +, I am Unique, CSEI Cristal Oradea a găzduit în perioada 27-30 ianuarie reprezentanţi din cinci ţări partenere în proiect, care au avut ocazia să se familiarizeze cu terapii practicate cu succes la Oradea.

În perioda 27-30 ianuarie 2020 la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal, Oradea s-a derulat prima acțiune de formare/învățare/predare din cadrul proiectului mai sus amintit,  în oraşul nostru fiind prezenţi invitaţi din Turcia, Lituania, Italia, Grecia și Norvegia, ţări partenere în proiect. Cu ocazia acestei vizite, partenerii europeni au avut ocazia să se familiarizeze cu trei tipuri de terapii, practicate cu succes la C.S.E.I. Cristal, cum ar fi Teatrul senzorial (echipa de implementare formată din dr. Mihaela Moldovan, prof. Boros Györgyi, prof. Anca Dura, prof. Aurelia Copăcian și prof. Teodora Serenciuc), Terapie prin dans-Kadans (prof. Boros Györgyi, prof. Dorina Tanc și prof. Blaskó Noémi) și Înot senzorial (prof. Stela Todea și prof. Anca Dura). Pe lângă activități de învățare oaspeții au vizitat și orașul, fiind impresionați de arhitectura urbei. 

La finalul săptămânii amintite,  avut loc evaluarea activităților derulate, unde reprezentanții școlilor partenere și-au exprimat păreri pozitive și o atitudine de mulțumire față de ceea ce au văzut în cadrul reuniunii. „A fost o săptămână foarte interesantă, iar personalul foarte bine pregătit ne-a oferit modelele lor de bune practice”, sau „Nivel academic înalt, profesori dedicați și ospitalitate” sunt exemple dintre aprecierile așternute pe hârtie de membrii delegaților prezente la Oradea. „Ne bucură faptul că am fost gazda primei întâlniri din cadrul acestui proiect, iar colectivul centrului nostru a dat dovadă de profesionalism și implicare. Oradea a devenit, astfel, un model de bune practici pentru partenerii externi” - a concluzionat prof. Maria Ramona Vesa, directoarea CSEI Cristal Oradea, care este si coordonatoarea proiectului.

Proiectul Erasmus +, I am Unique (2019-2021), va continua în Norvegia, în luna mai, fiind programată apoi întâlnirea din Italia. Anul viitor se vor desfășura acțiunile din Grecia, Lituania și Turcia.