Curioși de toate vârstele, mămici, tătici și, mai ales, copii, s-au strâns sâmbătă și duminică sub cupola de la Era Shopping Park pentru a vedea la lucru roboți de toate felurile, în cadrul celei de-a 9-a ediții a concursului Robotics Championship.

 

Cel mai mare eveniment internațional de robotică din Vestul României s-a desfășurat sâmbătă și duminică, între orele 10.00 și 19.00, în incinta Era. Intrarea a fost liberă iar organizatorii s-au bucurat de o participare numeroasă.

„Avem o varietate foarte mare de roboți care sunt bazați pe lego. Avem categorie lego, pentru copii mai mici, avem categorie de roboți care urmăresc linia, o categorie de roboți care se luptă între ei și o categorie de freestyle, unde vin aplicații de toate felurile, invenții, creații ale studenților. Anul ăsta am avut și participanți care au venit din străinătate, din Coreea de Sud. În total au fost 200 de participanți”, a spus Flaviu Birăuaș, de la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, departamentul de Mecatronică al Universității din Oradea.

S-a concurat pe nu mai puțin de 11 categorii: Line Follower Junior, Line Follower Classic, Line Follower LEGO, Line Follower Turbo, Line Follower Drag Race, LEGO Sumo, Mini Sumo, Mega Sumo, Maze Bot și Freestyle.

Printre participanți s-a aflat și echipa de robotică RO061 Modus Vivendi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, care a concurat cu robotul Curiosity la proba Free Style, duminică, de la ora 10.30.  

Prima ediţie a Robotics Championship a fost organizată în anul universitar 2009-2010 şi de atunci a rămas tradiţie ca studenţii Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, departamentul de Robotică și Mecatronică, să organizeze împreună cu profesorii Departamentului de Mecatronică, concursul de roboţi mobili autonomi. Fiind prima inițiativă din Oradea de a ține un concurs de robotică, numărul participantilor a fost modest, 6 echipe locale au concurat la singura proba de atunci, și anume proba Line Follower. 

La ediția a doua numărul concurenților a crescut la 9, la ediția din 2012, competiția a devenit una internațională înregistrând, în premieră, și participarea pasionaților de robotică dintr-un liceu, aceștia urmând să devină o constantă la celelalte ediții.