Juriul Concursului național de creație literară în limba franceză „L’adolescent et la Francophonie” a desemnat laureații Ediției a XII - 2024.

Elevul bihorean Andrei Ovidiu Petrache de la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta a ocupat Locul I (Premiul I) la secțiunea „Poezie în limba franceză”. Reușita tânărului absolvent de clasa a XII-a confirmă, încă o dată, talentul, premiat tot cu Locul I, la Paris, în urmă cu doi ani.

Potrivit organizatorilor, Concursul național este dedicat, an de an, „Zilei Internaționale a Francofoniei” și este un demers menit să răspundă exigenţelor învăţământului european. Concursul promovează înțelegerea și aprecierea diversității culturale și lingvistice în rândul adolescenților din întreaga țară. Cele trei secțiuni (poezie, proză, eseu) au oferit elevilor din ciclurile gimnazial și liceal de la școlile din toată țara posibilitatea realizării unor creații literare originale în limba franceză. Lucrările premiate cu locurile I, II și III pentru fiecare secțiune, vor fi publicate în revista „Association Roumaine des Professeurs de Français - Filiale Teleorman” (ARPF Teleorman).Coordonat anul acesta de prof. Sorin Gabriel Ilie - inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Teleorman și de prof. Angela-Gabriela Lăpădatu - inspector școlar pentru limbi moderne din cadrul IȘJ Teleorman, concursul național dedicat „Zilei Internaționale a Francofoniei” i-a avut ca parteneri pe reprezentanții desemnați de ARPF Teleorman, Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria, Asociația româno-franceză ROMFRA Alexandria și Centrul Județean de Excelență Teleorman.Acest concurs se află înscris în „Calendarul concursurilor naţionale şcolare organizate și desfășurate fără finanțare din partea Ministerului Educației, în anul școlar 2023-2024, pentru elevii din învățământul preuniversitar Nr. 24750/29.01.2024 - 1. Concursuri şcolare pe domenii și discipline de studii, D. Limba franceză, poziția 03”.

Elevul salontan Andrei Ovidiu Petrache, laureat cu Premiul I, a prezentat trei creații lirice în limba franceză: „L'adolescence”, „Le papillon bleu”, „Vivre avec un bisou”. „A fost o surpriză fantastică, ne-a declarat tânărul poet din Salonta. Am primit Premiul I și Diploma de participare în timpul examenului de Bacalaureat, la mai bine de o săptămână după festivitatea de absolvire a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta. Le mulțumesc, încă o dată, profesoarelor mele - doamnei prof. Anca-Aurelia Fustos, de la catedra de Limba franceză și doamnei prof. Roxana Ilieș, de la catedra de Limba română, precum și doamnei prof. Florentina Galea, directoarea colegiului, pentru încrederea acordată la înscrierea mea în acest concurs de nivel național”. Andrei Ovidiu Petrache, care este șeful Promoției 2020-2024 (media generală 10), adaugă acest „Premiu I” la palmaresul succesului său literar care numără peste 40 de distincții internaționale, naționale și județene obținute în cei patru ani de liceu.