Tânărul artist Ion Lianu-Popa, în vârstă de 12 ani, are în palmares numeroase trofee și diplome pe care le-a obținut, de-a lungul anilor, la diferite concursuri naționale și internaționale de muzică ușoară și pian. Orădeanul este considerat unul dintre cei mai talentați tineri ai generației sale.

 

 

Studiază canto-muzică ușoară de la șase ani

Tânărul artist Ion Lianu-Popa este elev la Liceul de Arte din Oradea, România. A început să studieze canto-muzică ușoară la frageda vârstă de  șase ani și jumătate, la clasa profesoarei Meda Horjan. Studiul pianului l-a început tot de la această vârstă, la clasa profesoarei Monika Benczedi. În afara zecilor de spectacole și concerte la care a participat, Ionică are în palmares numeroase trofee și diplome câștigate de-a lungul anilor la concursuri naționale și chiar internaționale de muzică ușoară și pian. În plus, tânărul, în vârstă de 12 ani, a apărut și în videoclipul de promovare „Let’s do it Bihor!”, alături de mama sa, cunoscuta naistă Oana Lianu.

În luna august a anului trecut, Ionică a fost invitat într-un spectacol extraordinar de jazz-cafe, care a avut loc la Centre for culture arts media and education din Toronto, Canada.

Pe de altă parte, deși studiază, doar de trei ani, clarinetul ca instrument principal la Liceul de Artă Oradea, anul trecut a fost olimpic pe țară la faza națională a Olimpiadei de Interpretare instrumentală, profesori coordonatori Puiu Călinescu și Rodica Petrila.

În acest an, tânărul a trecut din nou de preselecția pentru o nouă Olimpiadă instrumentală. La sfârșitul lui 2018, Ionică a debutat și într-o piesă de teatru, „Avalanșa”, interpretând, la finalul acesteia, un vechi cântec creștin, „Gloria in Excelsis Deo” (Angels we have heard on High). Piesa s-a jucat, în fiecare lună, de două ori, din noiembrie încoace, următoarea reprezentație fiind programată pentru data de 15 martie, la Teatrul Regina Maria. În decembrie, Ionică a deschis Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou de la Oradea, eveniment organizat de Asociația Pro bambini, unde tânărul artist a cântat o colindă, cu vocea, acompaniindu-se la fluier și tobă.

Nici lumea sportului nu îi este străină, orădeanul fiind, de câteva ori, laureat cu Premiul I la competițiile sportive de karate, de la clubul sportiv Gym Oradea. Ionică a mai practicat fotbal și înot, ultima alegere în materie de sport fiind tenisul de câmp.

Excelență în Artă pe anul 2018

În continuare, vom face o trecere în revistă a premiilor pe care Ion Lianu-Popa le-a obținut până în prezent: Premiul de Excelență în Artă pe anul 2018, oferit de Asociația Kiwanis Art Oradea, Diplomă de Merit și Premiul I, la Liceul de Arte Oradea, în cadrul Proiectului național „Promovarea imaginii școlii”, Oradea, 2018, și Premiul I, în cadrul unui parteneriat educațional internațional, pentru activitatea „Zâmbet de copil”.

La capitolul muzică ușoară, tânărul a fost răsplătit, de-a lungul anilor, cu: Diplomă de Excelență, oferită de Asociația culturală Meda Music, pentru activitatea artistică desfășurată în anul 2018, Oradea; Premiul II, la Concursul Național de Interpretare Vocală „Kharisma”, Oradea, 2018; Premiul I, la Festivalul Național de Interpretare Vocală și Instrumentală Lira, Tăuții Măgherăuș, 2017; Diplomă de participare, în calitate de corist, la Gala „Nicio școală fără cor”, București, 2016; Trofeul Festivalului Național Bran Music Fest, Bran, 2016; Premiul II, la Concursul Național de Interpretare vocală „Kharisma”, Oradea, 2016; Premiul I, la Festivalul Concurs Internațional de Interpretare Vocală, Baia Mare, 2015; Premiul „Future Star”, la Festivalul Național de Interpretare Vocală și Instrumentală Lira, Tăuții Măgherăuș, 2013, și Premiul Special la Festivalul Național de Interpretare Vocală și Instrumentală Lira, Tăuții Măgherăuș, 2013. De asemenea, tânărul a obținut Premiul I, la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, etapa interjudețeană, Baia Mare, 2018, și Premiul II la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, etapa națională, Baia Mare, 2018.

Serios şi exigent cu sine, Ion Lianu-Popa și-a mai adăugat în palmares următoarele premii: Premiul I pentru Excelență, la Concursul de Studii „Carl Czerny”, Oradea, ediția 2016-2017; Premiul II, la Gala Tinere Talente, Oradea, 2016; Diplomă de Merit, Concursul de Interpretare instrumentală, în formația de duo „Perpetuum mobile”, Oradea, ediția 2015-2016; Premiul II, la Concursul de Studii „Carl Czerny”, Oradea, 2015-2016; Premiul I, la Concursul de studii „Carl Czerny”, Oradea, ediția 2014-2015; Diplomă de Excelență, la Festivalul concurs „Johann Sebastian Bach”, Cluj-Napoca, 2015; Premiul III, la Gala Tinere Talente, Oradea, 2015, și Premiul III, la Gala Tinere Talente, Oradea, 2014.

Pasionat de folclor şi dornic să ducă mai departe cântecul popular românesc, Ionică a strălucit și la competițiile de gen organizate în țară, obținând Diplomă de Excelență la Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, Oradea, 2015; Premiul Special pentru „Influențarea tinerei generații în păstrarea datinilor”, la Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, Oradea, 2018, precum și Premiul Special pentru „Interpretarea și autenticitatea colindului” - voce, fluier și tobă, la Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, Oradea, 2018.

Toate aceste rezultate atestă deopotrivă talentul, dar și munca tânărului artist Ion Lianu-Popa, considerat de specialiștii în domeniu ca fiind unul dintre cei mai talentați tineri ai generației sale, la nivel național, și nu numai.