Casa Corpului Didactic al Județului Bihor, împreună cu Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a organizat, recent, în sala festivă a Liceului Teoretic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, lansarea volumului de versuri pentru copii „De la grădiniță la școală”, al poetei prof. Galina Pantea.

 

Lansarea unui volum de poezii cu genericul „De la grădiniţă la şcoală” poate fi considerată, cu discernământ, aşa cum spune și Mihai Ralea, „o fereastră deschisă spre orizont”.

Autoarea, prof. Galina Pantea, prin volumul de versuri pentru copii, doreşte să ofere cititorilor frumuseţea gândurilor și a izvorului de lumină, poezii cu dedicaţie direcţionată spre învăţare, spre memorare, spre desluşirea tainelor care deschid orizontul cultural al copiilor, al preşcolarilor şi al elevilor din ciclul primar.

Cartea este dedicată cadrelor didactice, care, în data de 5 octombrie, au sărbătorit „Ziua educatorului”.

Prin acest eveniment naţional, s-a recunoscut importanţa educatorului, valoarea inestimabilă a profesorilor în acumularea cunoştinţelor generale și speciale în toate domeniile ştiinţei, în dezvoltarea și ridicarea nivelului intelectual al persoanelor care populează comunitatea, şi s-a considerat că este un merit special al cadrelor didactice pentru a sărbători Ziua educatorului.

Poeziile care se găsesc în acest volum de versuri au menirea de a contribui la îmbogăţirea culturii generale, de a aduce un plus de valoare la noţiunile cunoscute, de a adăuga cuvinte noi și noţiuni noi în vocabularul fiecărui copil, toate acestea fiind contribuţii educativ-pedagogice.

 „În mod cu totul special, volumul are o menire de sensibilizare spirituală, de modelare a sufletelor elevilor, de dezvoltare a gândirii comparative, de îndreptare a atenţiei emoţionale spre mediul inconjurător, spre relaţiile interfamiliale și intercomunitare și spre dezvoltarea comunicării, prin câştigarea încrederii în propriile cunoştinţe şi câştigarea încrederii în puterea de a-și exprima public aceste cunoştinţe”, a declarat ing. Miorița Săteanu la lansarea cărţii.

Se poate constata, cu mult discernământ, că, deşi ajunsă la vârsta senectuţii, încă nu s-a stins în sufletul şi în memoria autoarei ecoul fermecător al voioşiei glasurilor, al râsetelor colorate, al jocurilor zburdalnice, al veseliei generale a elevilor în clasele în care a intrat ca profesoară.

Aceste sentimente au fost dovedite prin faptul că opt preșcolari și școlari au recitat poezii din volumul lansat.

Doamna prof. metodist Maria Hulbert, din partea Casei Corpului Didactic, a prezentat volumul de poezii, prin prisma unui adevărat cunoscător al principiilor educaţiei din unităţile de învăţământ, accentuând neccesitatea de a insista în activitatea de educator, de a conştientiza elevii în acumularea cunoştinţelor și dezvolarea vocabularului prin citirea, memorarea și recitarea poeziilor.

Aprecierile speciale ale Preasfinţiei Sale Episcop Virgil Bercea pentru longevitate în activitatea didactică, prin lansarea volumului de poezii, este un prilej de a felicita dăruirea doamnei Galina Pantea în sprijinul educatorului.

Roua oferită va împodobi sufletul cititorilor.