Elevii Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca împreună cu cadrele didactice, au organizat workshop-uri pentru elevi, cu ocazia Zilei Minorităților Naționale din Romania.

 

Activitatea de la şcoala cu program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca, a avut loc în data de 18 decembrie, începând cu ora 10.00. La acest eveniment au participat elevii claselor de a IV-a de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, coordonați de doamnele profesor Florina Guț și Alina Iancu alături de alți cinci elevi de la Școala Internațională din Oradea.

Tematicile fiecărui atelier au fost pregătite de elevii școlii din comunitatea de romi. În fiecare atelier au fost scoase în evidență valori și tradiții ale  minorităților slovace, maghiare și rome.

„De Ziua Minorităților dorim să subliniem, în mod simbolic, aprecierea față de bogățiile culturale ale minorităților etntice din România, specificul minorităților slovace, maghiare și rome, valorile fiecăreia. Toate acestea sunt componente esențiale ale culturii românești și sunt o inestimabilă moștenire culturală pentru generațiile viitoare. Dorim, de asemenea, să împuternicim copiii proveniți din comunitatea de romi, în fața copiilor români și maghiari în calitatea lor de promotori ai culturii din țara noastră, ei fiind coordonatorii workshopuri-lor evenimentului”, a declarat prof. Daniela Tütös, director la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor.

Ziua minorităţilor naţionale din România este sărbătorită la 18 decembrie, dată la care, în anul 1992, a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice, se arată pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.