Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau printr-o serie de evenimente inedite. Anul acesta, în premieră, pentru orașul nostru, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor aduce, în seara zilei de 10 iunie, un show cu drone.

 

De asemenea, cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau, marcată sâmbăta aceasta, va fi deschis Palatul Vulturul Negru, în care se vor regăsi o serie de expoziții imersive, unde publicul se va putea bucura de culoare, umbre și amintiri. Pe scena din Piața Unirii, în aceeași zi, va avea loc un concert de operă de înaltă clasă.

Sâmbătă, 10 iunie, între orele 10.00 și 20.00 vor avea loc expoziții imersive prin care se pun în valoare decorațiunile în stare de conservare din interiorul Palatului Vulturul Negru (cu intrare din strada Independenței) - holurile de intrare și sălile aflate la etaj. Turul în spațiile din palat se va încheia cu expoziția - instalație despre originalitatea, reinterpretarea și restaurarea scaunelor de epocă organizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala Bihor. Expozițiile pot fi vizitate și duminică, 11 iunie, în același interval orar.

„Am vrut să arătăm publicului ce poate fi făcut nu doar din patrimonial construit, care e cadrul în care ne desfășurăm noi sărbătoarea, ci și patrimonial mobil sau de decor. Scaunul pentru arhitecți este unul dintre elementele de decor care are și rol funcțional, foarte des întâlnit în munca și preocupările lor. Mulți dintre arhitecți au ajuns celebri nu pentru clădirile lor, ci pentru scaunele pe care le-au lăsat. Este un scaun pe care o să-l vedeți în multe birouri sau spații comerciale, cum e și cel al lui Ludwig Mies van der Rohe”, a explicat Daniel Panait, președintele Ordinului Arhitecților din Bihor.

Sâmbătă seara, de la ora 21.00, iubitorii de muzică vor avea parte de spectacolul „Harmonies of Art Nouveau” oferit de Asociația Culturală Opera 2 You și Filarmonica de Stat Oradea. Programul muzical structurat în două părți, propune titluri atent alese, ale marilor compozitori Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verd, Francesco Cilea și Giacomo Puccini.

Seara se va încheia tot cu o premieră în Oradea, un spectacol cu 200 de drone, oferit de Evsky Show, prima companie din Romania care organizează astfel de spectacole aeriene.

Spectacolul va dura între 12-15 minute, momentul de decolare și aterizare fiind integrat în show. Publicul este rugat să fie atent la zona din care se realizează acesta, dronele fiind vizibile dinspre Piața Unirii.