Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 20 aprilie, intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu Generalul Traian Moşoiu. În plus, în acest an se împlinesc 100 de ani de administrație românească la Oradea.

Pentru Oradea, acest moment a marcat debutul unei noi perioade în istoria sa, perioada integrării, sub toate aspectele, în structurile Statului Român.

Municipalitatea orădeană a anunţat că, față de programul anunțat anterior pentru comemorarea a 100 de ani de administrație românească, apar unele modificări. Astfel, conferința omagială „20 Aprilie 1919 – 20 Aprilie 2019. Centenarul eliberării Oradiei de către Armata României”, anunțată pentru data de 18 aprilie, ora 17.00, la Primăria Oradea, și lansarea volumului „Istoria județului Bihor” de către prof univ. dr. Gabriel Moisa, nu va mai avea loc, evenimentul urmând să fie organizat la o dată ulterioară.

De asemenea, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, va fi prezent sâmbătă, 20 aprilie la Oradea, când va rosti, alături de primarul Ilie Bolojan, o alocuțiune privind semnificația evenimentului comemorat, dar va face şi câteva referiri la volumul „Istoria județului Bihor”.

Organizatorii principali ai evenimentului sunt Primăria Municipiului Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), Consiliul Județean Bihor, dar și Instituția Prefectului Bihor, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Universitatea din Oradea și Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor.

De asemenea, evenimentul se bucură de implicarea și sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Garnizoanei Oradea, Jandarmeriei Oradea, Inspectoratului de Poliție Județeană Bihor, Poliției Municipiului Oradea, Poliției Locale Oradea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana Bihor, Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea și Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria - Filiala Bihor.