Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost marcată la Oradea duminică, 22 decembrie, în Cimitirul Municipal, începând cu ora 12.00.

 

Garnizoana Oradea a organizat o ceremonie militară şi religioasă, duminică, 22 decembrie, în Cimitirul Municipal, la mormintele eroilor Revoluţiei Române din 1989. O serie de foşti revoluţionari, alături de militari în rezervă şi în retragere, precum şi oficialităţi au participat la ceremonial.

Programul a debutat la ora 12.00 cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi intonarea Imnului Naţional al României. Printre oficialii prezenţi la eveniment s-au numărat primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang şi Traian Bodea, prefectul Dumitru Ţiplea, sau preşedintele Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie ’89 – Oradea, Ioan Lupea, cel din urmă ţinând şi o scurtă alocuţiune despre importanţa evenimentului.

O alocuţiune a avut şi prefectul Dumitru Ţiplea, care a dat citire cuvântului transmis de Premierul României, Ludovic Orban. Acesta a amintit despre „datoria şi responsabilitatea pe care o avem faţă de memoria celor care au murit pentru a fi respectate drepturile omului, libertatea şi libertatea de expresie”.

„Avem datoria să omagiem memoria tuturor celor care au plătit cu viaţa libertatea noastră. Avem responsabilitatea de a face dreptate, iar societatea românească să trăiască bine”, a transmis Ludovic Orban. „Cei care şi-au pierdut copiii, prietenii sau părinţii aşteaptă ca instituţiile statului să facă dreptate. Sunt răspunsuri care se lasă aşteptate de prea mult timp”, a mai transmis premierul.

Slujba de pomenire a eroilor căzuţi în Decembrie 1989 a fost oficiată de un sobor de preoţi alături de preotul Gheorghe Nemeş şi de PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei. Alocuţiunile au fost urmate de  festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la mormintele eroilor slt. Puşcău Adrian Victor, slt. Cosma Marius şi slt. Damşe Adrian Dorin. După acest moment, cei prezenţi şi detaşamentul de onoare s-au îndreptat spre mormântul eroului Neculai Tomozei, unde a fost oficiată o scurtă slujbă de pomenire au fost depuse coroane, jerbe şi buchete de flori. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare.