Vizită fulger a ambasadorului Statelor Unite ale Amercii, Adrian Zuckerman, azi, la Oradea. Diplomatul a inaugurat „Raftul American” la Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” și a discutat cu primarul Florin Birta, lăudând ascensiunea orașului în ultimul deceniu.

 

Vizita a început în jurul orei 10.30 când Zuckerman, însoțit de William (Billy) O'Connor, Atașat Cultural al Ambasadei SUA, Ioana Damian, coordonator Programe Culturale, Lucian Crusoveanu, specialist Digital Media și o mulțime de gărzi de corp a făcut un tur al instituției. Directoarea Bibliotecii, Ligia Mirișan, i-a prezentat colecțiile principale, mediateca, sala de lectură, spațiul cu carte pentru copii, hărțile vechi din colecția instituției și depozitul de carte veche.

„Este o onoare pentru mine să fiu în Oradea și să vizitez o astfel de instituție, foarte importantă pentru cultura orădenilor. America este cel mai bun prieten al României. Am încercat să facem multe lucruri, să mergem împreună și să susținem dezvoltarea României. Sunt pentru prima dată în Oradea dar vreau să revin în viitorul apropiat”, a spus Adrian Zuckerman în limba română. A urmat apoi un schimb de cadouri între reprezentanții celor două instituții.

Peste aproximativ o oră, Ambasadorul s-a întâlnit cu Florin Birta la Primăria Municipiului Oradea, întâlnire urmată de câteva declarații.

„Întâlnirea cu Adrian Zuckerman îmi confirmă că orașul este pe o direcție bună. În Oradea, de 10 ani de zile, funcționează un centru de excelență HUMINT (Human Intelligence), ceea ce pune orașul nostru pe harta NATO”, a spus Florin Birta.

 

„Ce s-a întâmplat în Oradea este uimitor!”

 

Ambasadorul a vorbit apoi despre Oradea, lăudând progresele făcute. „Ce s-a întâmplat în acest oraș în ultimii 10-12 ani este absolut uimitor. S-a dezvoltat într-un fel care ar trebui să fie un exemplu pentru restul româniei. Eu am spus întotdeauna că România are un potențial de viitor economic, agricol și industrial enorm. I-am spus domnului primar Birta că noi, cei de la ambasadă, suntem pregătiți să ajutăm Oradea în orice fel pentru a continua dezvoltarea”, a spus Zuckerman care a vorbit apoi despre relația bilaterală România SUA „America e cel mai bun prieten al României și nimeni nu trebuie să uite asta, nici cei din țară nici cei din afara țării. Cel mai important lucru pentru noi este să vedem că în România se respectă statul de drept. Au fost făcuți pași importanți și în eradicarea corupției. Dacă se lucrează și la legi care să încurajeze dezvoltarea economică, dacă există piață liberă și colaborare între cele două țări, viitorul României va fi unul pozitiv și va fi la același nivel cu Franța sau Angliei sau altă țară din Europa”, a spus Zuckerman.

Ambasadorul a vorbit și despre prezența AUR în Parlamentul României: „oamenii au votat. Am auzit unele lucruri spuse de membrii AUR, sper că am înțeles prost, dar eu știu că majoritatea românilor sunt toleranți, au respect pentru ceilalți oameni și decență. Cei care nu au aceste principii nu au suportul nostru”.

În ceea ce privește dezvoltarea României în cei 31, ambasadorul a subliniat că Revoluția din 89 nu s-a încheiat complet atât timp cât există „baroni roșii” în Parlament, corupție și organizații criminale.

Întrebat de reporterul Crișanei despre relocarea de trupe americane în România, în contextul schimbărilor politice de la Casa Albă, Zuckerman a spus că nu știe ca planul să se fi schimbat, „vor fi mai multe trupe americane în România în viitorul apropiat” dar sursele (n.r. se vorbise luna trecută despre trupe din Germania) nu pot fi confirmate.