Camera de Comerț și Industrie Bihor l-a avut vineri, 4 iunie, ca oaspete de onoare pe dl. Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în România, Albania și Republica Moldova, fiind primit cu cordialitate de dl. președinte Ioan Micula și de dl. secretar general Constantin Badea.

Discuțiile s-au concentrat pe identificarea domeniilor de colaborare economică dintre India și România, pe stabilirea unor relații de parteneriat între companii din cele două țări.

Relațiile comerciale româno-indiene au avut o valoare de aproximativ 800 milioane dolari, acestea fiind afectate în ultimul an de pandemia care a lovit întreaga planetă. Investițiile indiene în România se ridică la o valoare estimată de 1,2 miliarde de dolari. Există în prezent în România peste 600 companii cu acționariat indian, activând în special în domeniul metalurgiei, IT și software, farmaceutic ş.a.m.d.

„Între România și India există relații bune pe toate planurile, inclusiv în domeniul cultural și educativ, însă domeniul cu cel mai mare potențial de dezvoltare este cel comercial. Pandemia a făcut ca lucrurile să stagneze, însă sperăm ca într-un an volumul relațiilor comerciale să crească la peste 1 miliard de euro”, a declarat Excelența Sa.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor, dl. Ioan Micula, a subliniat faptul că județul nostru este unul cu potențial, a apreciat deschiderea și interesul pentru colaborarea economică dintre companiile bihorene și cele din India: „Apreciem vizita domnului Ambasador și sperăm să identificăm domenii concrete de colaborare și parteneriate de afaceri, spre beneficiul mediului economic din ambele țări”. 

Aceasta este a două vizită a unui ambasador Indian în județul Bihor, ultima având loc în urmă cu 21 de ani.

India are în prezent o populație de 1,38 miliarde de locuitori, fiind pe locul doi după China din punct de vedere demografic. Este o țară cu o populație tânără, aproximativ 60% din populație având vârsta de până în 35 de ani. Ca formă de guvernământ este o republică parlamentară.