Joi, 13 septembrie, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor a avut loc o întrevedere între prefectul Ioan Mihaiu şi Karol Mistrik, ambasadorul Republicii Slovace în România.

Partea română a fost reprezentată de prefectul Ioan Mihaiu şi de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, în timp ce ambasadorul Slovaciei a fost însoţit de consulul general onorific, Miroslav Iabloncsik, şi de preşedintele Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România, Adrian Merka. „Vizita Excelenței Sale, domnul Karol Mistrik, la o săptămână după vizita Premierului Slovaciei în România, a avut scopul de a cunoaște reprezentanții administrației locale și de a discuta despre posibilitatea închegării unor colaborări bilaterale între cele două state. S-au primit aprecieri privind interesul județului nostru pentru respectarea și dezvoltarea elementelor de cultură slovacă în comunitatea bihoreană care se bucură de peste 8.000 slovaci în județul Bihor”, se menţionează într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului. În cadrul discuţiilor purtate, ambasadorul Karol Mistrik „și-a exprimat aprecierile pentru modul în care autoritățile locale, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, respectiv Primăriile fac front comun pentru soluționarea cu celeritate a problemelor și necesităților minorităților din județul Bihor”.

În cadrul vizitei, autorităţile judeţene au prezentat avantajele competitive ale județului Bihor din punct de vedere economic, cu accent pe dezvoltarea parcurilor industriale și a infrastructurii, atât aeroportuare, cât și rutiere, domenii care în această perioadă beneficiază de atenția administrațiilor locale prin investiții consistente din resurse financiare europene și guvernamentale.

Ambasadorul Republicii Slovace se află în aceste zile în judeţul Bihor, pentru a se întâlni cu reprezentanţii comunităţii slovace. Aseară, el a participat la recepția organizată în Cetatea Oradea cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Slovace. Azi, ambasadorul Karol Mistrik se va întâlni cu slovacii din comunele Șinteu, Popești și Suplacu de Barcău. În comuna Șinteu se va întâlni cu membrii Consiliului local și cu conducerea Primăriei din localitate şi va vizita școala și biserica romano-catolică din Șinteu.

În comuna Popești, va vizita Liceul Teoretic Jozef Kozacek din Budoi, singurul liceu slovac din județul Bihor. Programul mai cuprinde vizită la Valea Cerului, unde se va întâlni cu membrii UDSCR, filiala Bihor.