Orădenii au fost îmbiaţi și anul acesta cu multe surprize, cu voie bună și numeroase bunătăți turcești la cea de-a doua ediție a Anatolian Food Fest, eveniment organizat în Cetatea Oradea, în perioada 1-4 august.

Anatolian Food Fest este unul dintre evenimentele de anvergură ale Fundației Tuna, care își propune să promoveze cultura turcă prin ceea ce este specific ei: ospitalitatea turcească, arta veche, folclorul și, foarte important, arta gastronomică. Conceptul festivalului are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural și să creeze punți de legătură între cetățenii celor două țări. Astfel, festivalul gastronomic a adus şi anul acesta în faţa orădenilor delicii specifice, de la cafeaua pe nisip, ceaiul turcesc, ori celebrul şerbet, la tantuni, şiş kebab, șuberek, plăcinte gozleme, baclava, rahat turcesc, gullaci, katmer, lahmacun. Preţurile la mâncare au fost medii, de la 5 lei globul de îngheţată, la 15 lei un kebab mic. În premieră, ediţia actuală a avut şi workshopuri în cadrul cărora doritorii au fost inițiați în tainele bucătăriei turcești, sau în cele ale pregătirii ceaiului turcesc. Evenimentul a inclus şi o serie de ateliere de creaţie artistică specifică culturii Imperiului Otoman. Vizitatorii au fost invitaţi să înveţe secretele artelor orientale în cadrul atelierelor de caligrafie, de ebru (renumita artă turcească care presupune pictatul pe apă, apoi marmorarea hârtiei) și arta decorării cu henna. Pe parcursul celor trei zile de festival nu au lipsit program dansurile tradiționale românești și turcești şi muzica orientală, iar vizitatorii au putut admira şi o paradă a portului popular, sau dansul celor patru dervişti rotitori.  În plus, organizatorii au punctat

şi o altă premieră pentru orădeni și pentru turiștii aflați în această perioadă în oraş, aducând vestita Fanfară otomană, alcătuită din voluntari pasionați. Nu în ultimul rând, în cadrul Anatolian Food Fest a fost organizat un concurs interactiv, Kahoot, în care au fost testate cunoștițele despre tradițiile turcești, iar câștigătorii au fost premiați cu bunătăți din cadrul Festivalului.