În jur de 300 de persoane au participat ieri, la ora 13.00, lângă Primăria Comunei Sînmartin, la dezvelirea bustului lui Mihai Viteazul, organizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Deși s-a vrut un eveniment pașnic, nu a fost lipsit de incidente.

Încă de la început, când delegația formată din oamenii PSD s-a îndreptat spre locul de desfășurare al ceremonialului, mai mulți protestatari din Oradea Civică i-au numit „tovarăși” și au scandat „Rușine!”.

Un simpatizant al PSD l-a îmbrâncit chiar pe un protestatar din Oradea Civică și apoi a luat telefonul unui ziarist local, nemulțumit că era filmat. Bărbatul nu a fost nici legitimat și nici dus la secție de forțele de ordine.

După Intonarea Imnului Național, dezvelirea monumentului și slujba de sfințire, au început alocuțiunile.

„Este un moment emoționant în care încercăm să ne aruncăm privirea în trecut asupra faptelor de vitejie ale înaintașilor. Este de datoria noastră să ne cunoaștem și respectăm trecutul. Trebuie să demonstrăm și noi aceeași solidaritate ca înaintașii noștri”, a spus, printre altele, prefectul Ioan Mihaiu. În timp ce vorbea, dintr-o mașină care a trecut pe stradă, s-a auzit „Jos PSD!”.  

Titus Corlățean i-a îndemnat pe invitați și pe copii să învețe istorie și să respecte tricolorul și jertfa armatei pentru că „fără ea nu se putea realiza România de astăzi”.

După felicitările adresate de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor Ioan Mang, a urmat primarul comunei Sînmartin, Cristian Laza, care a explicat de ce a fost ales tocmai Mihai Viteazul pentru statuie.

„Dintre figurile întregitorilor României l-am ales pe Mihai Viteazul din patriotism local și pentru că a fost primul care a unificat cele trei țări” a spus Cristian Laza, care a avut cuvinte de apreciere şi pentru autorul bustului, arhitectul Cristian Pușcaș. 

După cuvântări a urmat un scurt moment artistic susţinut de aproximativ 30 de copii de la Școala Gimnazială „Floare de Lotus” din comună, care au cântat la chitare, apoi au fost depuse coroane, iar ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea militară.