Infrastructura pe care Oradea o are în ceea ce priveşte sporturile acvatice este una deosebită, iar asta a determinat IISA (International Ice Swimming Association) să aleagă oraşul nostru drept loc de desfăşurare a primei ediţii a Campionatului European de înot în ape îngheţate. Acesta se va desfăşura de astăzi şi până duminică la bazinul olimpic descoperit din incinta Bazei Sportive Ioan Alexandrescu. Intrarea va fi liberă.

Primăria Oradea, instituţie care face parte din echipa de organizare a acestui eveniment sportiv de anvergură, a găzduit conferinţa de presă în cadrul căreia au fost oferite detalii cu privire la prima ediţie a Campionatului European de înot în ape îngheţate. Cel mai important citeriu care stă la baza desfăşurării acestui gen de întreceri este cel cu privire la temperatura apei care nu trebuie să depăşească 5 grade. Pe parcursul zilei de ieri, apa din bazinul olimpic descoperit avea 3,6 grade şi este practic imposibil ca aceasta să nu corespundă la ora competiţiei, având în vedere datele meteorologice valabile pentru Oradea la acest sfârşit de săptămână.

„Cape Town nu are o asemenea infrastructură acvatică”

„Mulţumim Oradea pentru condiţiile pe care ni le oferiţi şi care sunt la cel mai înalt nivel posibil. Abia aşteptăm să intrăm în piscina voastră care este una deosebită. CE de înot în ape îngheţate este o competiţie specială, prima ediţie care ne dorim să se ridice la nivelul ultimului Campionat Mondial care a avut loc în Franţa. Sunt născut în Africa de Sud, dar tatăl meu îşi are originile în Cluj-Napoca, iar asta mă face să mă simt aici ca acasă. La startul acestei întreceri vor fi prezenţi 322 de înotători (dintre care 111 femei) din 27 de ţări. Vreau să vă mai spun un lucru. Vin din Cape Town, un oraş de peste 4 milioane de locuitori, şi pot să afirm că nu avem infrastructura acvatică de care dispune Oradea”, a spus Ram Barkai, fondatorul şi preşedintele IISA.

„Vă mulțumesc, în primul rând, că ați ales ca destinație Oradea, pentru noi este o mândrie că putem fi gazda acestui eveniment de mare anvergură. Ne bucură foarte mult că municipiul dispune de infrastructura necesară organizării unor astfel de evenimente, totodată, sper ca și Campionatul Mondial să fie organizat, dacă e posibil, în Oradea. De asemenea, invit orădenii să participe în număr cât mai mare la acest eveniment unic în orașul nostru”, a menționat viceprimarul Marcel Dragoș.

„La linia de start vom avea sportivi de elită”

„Un mare mulţumesc pentru organizatori, pentru tot ceea ce au făcut pentru acest eveniment. Infrastructura pe care o oferă Oradea sporturilor nautice este extraordinară. Totodată, numărul mare de înotători care vor lua startul în cadrul acestei întreceri ne arată că acest sport se află pe un trend ascendent ca popularitate. La linia de start vom avea sportivi de elită precum este campionul mondial din Polonia. În ultimul rând îmi doresc să subliniez faptul că Oradea va rămâne în istorie ca fiind oraşul în care s-a desfăşurat prima ediţie a Campionatului European de înot în ape îngheţate”, a declarat Petar Stoychev, înotător, o legendă a acestui sport, cu 4 prezențe la Jocurile Olimpice, campion mondial și european.

„I-a luat doar o oră să convingă autorităţile”

„Am început să practic acest sport în anul 2019, iar atunci eram singurul înotător român în ape îngheţate. La această oră suntem 35 dintre care trei orădeni. Obiectivul nostru este acela de a cuceri cel puţin 16 medalii (2 la general şi 14 pe categorii de vârstă). Am vorbit cu Ovidiu Tirla (orădean - n.r.) şi i-am propus să mi se alăture. Ulterior a devenit campion mondial în Polonia. Ulterior am discutat cu Ovidiu despre posibilitatea organizării la Oradea a acestui european având în vedere infrastructura pe care acest oraş o are. I-a luat doar o oră pentru a convinge autorităţile locale despre oportunitatea găzduirii acestui eveniment. Ţin să subliniez şi eu cât de impresionată a fost lumea cu privire la infrastructura de la Oradea. Jurizarea va fi făcută de către cei mai buni arbitri din lume”, a declarat Paul Georgescu, președintele Asociației Sportive Ice Swimming and Open Water.

Orădeanul Ovidiu Tirla, omul căruia i se datorează în mare măsură organizarea acestui eveniment în oraşul de pe Crişul Repede, a subliniat posibiltăţile pe care le oferă infrastructura acvatică existentă. „Împreună cu Paul am depus eforturi uriaşe pentru a pune la punct toate detaliile cu privire la organizare. Fără existenţa acestei infrastructuri acvatice pe care Oradea o are nu era posibilă organizarea unui astfel de eveniment. Foarte puţine oraşe din lume au două bazine olimpice alăturate, unul acoperit şi altul în aer liber, aşa cum sunt cele de la Oradea. Din acest motiv sunt de părere că se poate şi mai mult din punct de vedere al organizării unor competiţii de anvergură. Cu sprijinul Primăriei Oradea, Visit Oradea şi CSM Oradea beneficiem de condiţii excelente din toate punctele de vedere”, a afirmat orădeanul Ovidiu Tirla, fost poloist, arbitru de înot și polo, medaliat la Campionatele Mondiale de înot în ape înghețate.

Vor concura şi 12 înotători cu dizabilităţi fizice!

În vremuri în care mulţi dintre noi sunt foarte uşor dezarmaţi de probleme insignifiante, alţi semeni de-ai noştri faţă de care soarta nu a fost la fel de indulgentă aleg să îşi testeze limitele în condiţii extreme. Este vorba despre cei 12 înotători cu dizabilităţi fizice care vor lua startul la europeanul de înot în ape îngheţate.

Campionatul European de Înot în Ape Înghețate va cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 m în cele patru procedee, 250 m liber, 500 m liber şi 1.000 m stil liber. Concursul are loc în zilele de 2, 3 și 4 februarie. Dimineața, între orele 9.00 și 13.00, se vor desfășura seriile, iar înotătorii cu cei mai buni 8 timpi se vor lupta pentru podium, în nocturnă, în sesiunea de seară, de la 16.30 la 18.00.

Cancan – va absenta fiica lui „Meme” Stoica

Orădeanul Antonio Alexandrescu, fiul lui Adrian Alexandrescu, cel mai bun arbitru de polo din lume, va lua şi el startul la acest concurs. Acesta revine după o accidentare, dar la acest moment este recuperat complet şi va încerca să cucerească o medalie. David Fazekas este cel de-al treilea orădean participant la competiţie, alături de Ovidiu Tirla şi Antonio Alexandrescu. În schimb, la capitolul absenţe şi mai mult ca o ştire de cancan putem trece faptul că Teodora Stoica, fiica lui Mihai „Meme” Stoica, conducătorul FCSB, nu se va afla printre concureţi, deşi este una dintre practicantele acestui sport extrem pentru că aşa poate fi numit cu siguranţă sportul în care trebuie să înoţi în ape care au mai puţin de 5 grade Celsius.