Timp de 15 zile, Transilvania a fost capitala arhitecturii din România. Cluj-Napoca, Alba Iulia, Baia Mare, Satu Mare și Oradea au fost orașele care au găzduit evenimentele din cadrul BATRA2021. 

 

Pasajul Vulturul Negru a fost gazda expozițiilor din Oradea. Cetatea Alba Carolina a fost epicentrul manifestărilor din Alba Iulia. În Piața Unirii din Cluj-Napoca, pe lângă expoziția BATRA 2021, au mai putut fi admirate alte două: cea a diplomelor absolvenților de arhitectură și expoziția Gala Bienalelor și a Anualelor de Arhitectură, care a reunit, anul acesta, șapte expoziții ale profesioniștilor din arhitectură din toată țara. Piața Cetății din Baia Mare și bulevardul Corneliu Coposu din Satu Mare au completat spațiile expoziționale publice.

Sâmbătă, 30 octombrie, a avut loc Gala de decernare a premiilor a ediţiei 2021 care s-a desfășurat online. Juriul a avut misiunea de a stabili proiectele câştigătoare pentru 17 categorii din concurs.

Arhitectura locuinței individuale - premiul a fost câștigat de Casa H, Cluj Napoca, autor principal arh. Tulogdy Laszlo, birou de arhitectură Ektra Studio.

Arhitectura locuințelor colective -  premiul a fost câștigat de Vila Urbana Reteganu, Cluj Napoca, autor principal arh. Tóthfalusi Gábor, birou de arhitectură Tektum Arhitectură & Artă.

Arhitectura dotărilor comunitare și de producție - premiul a fost câștigat de Record Park Office Building, Cluj Napoca, autor principal Planwerk Arhitectură și Urbanism, birou de arhitectură Planwerk Arhitectură și Urbanism.

Arhitectura spațiului public - premiul a fost câștigat de Strada Molnar Piuariu, Cluj Napoca, autor principal Planwerk Arhitectură și Urbanism, birou de arhitectură Planwerk Arhitectură și Urbanism.

Arhitectura patrimoniului cultural - premiul a fost câștigat de Baia Populară Sibiu, Sibiu, autor principal arh. Guttmann Szabolcs, birou de arhitectură Arh Service Guttmann & Comp; K&K Studio de proiectare.

Rural - premiul a fost câștigat de Viila Cheia, sat Cheia, jud. Cluj, autor principal ateliercetrei, birou de arhitectură ateliercetrei.

Arhitectura spațiului interior și scenografie - premiul a fost câștigat de Design expozițional în 2 acte: 1. Romanian Design Week 2020 / Expoziția centrală & 2. Diploma 2020, Expoziția absolvenților universităților de arhitectură, artă și design, București, autor principal arh. Attila Kim, birou de arhitectură Attila KIM Architects.

Microarhitectură / Arhitectură contemporană - premiul a fost câștigat de Re-Fraction, Târgu-Mureș, Mureș, autor principal Manopera architecture, birou de arhitectură manoperA architecture.

Design de obiect  - premiul a fost câștigat de Pick-up, Baia Mare, Maramureș, autor principal Dan Andreșan, birou de arhitectură Dada.

Proiecte culturale/  Inițiative / experimente - premiul a fost câștigat de Ascensiunea și decăderea domeniului Haller din Coplean. Destinul unei familii, destinul unui castel, Cluj-Napoca, Cluj, autor principal Dan Ionuț Julean, Dana Julean, birou de arhitectură Grup de cercetare „Arhitectură. Timp. Habitudini.”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Articole cu și despre arhitectură / Arhitecți - premiul a fost câștigat de articolul „Centru Civic Satu-Mare”, autor Horia Mihai Coman.

Fotografie de arhitectură - premiul a fost câștigat de Bianca Drimbău, pentru modalitatea în care a transferat documentarul evidențial în metafora expresivă.

Poezia cu / despre Arhitectură  - premiul juriului a fost acordat poeziei „Casa cu fluturi”, autor Victor Constantin Măruțoiu.

Inițiative Civice -  premiul a fost câștigat de Strada Potaissa - Asociația Daisler.

La secțiunile Clientul ideal, Echipa de proiectare perfectă, colaborare artist / arhitect, juriul a decis să nu fie acordat niciun premiu, în baza prevederilor din regulament.

Trofeele pe care le-au primit câștigătorii din acest an sunt rezultatul unui concurs organizat de Caolin. Artiștii au fost invitați să realizeze sau chiar să inventeze un obiect de design sau o compoziție cu module ceramice. Juriul a decis că Andreea Chiser, din Craiova, a reușit cel mai bine să surprindă spiritul ediției din acest an.