Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a spălat și a sărutat picioarele a doisprezece credincioşi și seminarişti, rememorând, astfel, gestul smerit al lui Iisus de acum mai bine de 2000 de ani, pentru a arăta dragostea pe care trebuie să o avem unul față de celălalt, căci „cel care vrea să fie cel mai mare trebuie să fie cel mai smerit”.

Ieri, în Joia Mare, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, au fost rememorate patru evenimente mântuitoare: Sfânta spălare a picioarelor ucenicilor de către Isus, Cina cea de Taină, rugăciunea cea mai presus de fire și vânzarea lui Isus de către ucenicul Său, Iuda Iscarioteanul. Vecernia a fost celebrată, împreună cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, de către Preasfinţitul Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoţi. Ritualul spălării picioarelor a fost emoționant, amintind evenimentul atât de cunoscut pe care Mântuitorul l-a făcut celor 12 Apostoli, înainte de Cina cea de Taină. Episcopul Virgil a spălat, a şters cu ştergarul cu care a fost încins şi a sărutat picioarele a 12 bărbaţi, seminariști și credincioși laici aparținători parohiei Sfântul Nicolae. Gestul simbolizează, pe de o parte, spălarea de păcate, act de curăţire sufletească, iar pe de altă parte, umilinţa celui care e mai mare faţă de cei mai mici, căci „cel care este mai mare trebuie să fie sluga tuturor”. Episcopul a sfinţit, apoi, Paştile pe care credincioşii le vor primi în Noaptea de Înviere.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Vasile, Grigore şi Ioan” din Oradea.