Oradea a sărbătorit, ieri, Ziua Drapelului Național, printr-o slujbă de sfinţire a drapelului României, care s-a desfășurat la Biserica cu Lună, urmată de un ceremonial militar, organizat pe platoul din faţa Primăriei Oradea. Marii absenți de la manifestare au fost șefii celor mai importante trei instituții din Oradea: Primăria, Prefectura și Consiliul Județean.

 

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: viceprimarul Florin Birta; subprefectul Ion-Iulius Delorean; vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea; Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei; comandantul Garnizoanei Oradea, col. Viorel Buhaș; președintele ANCMRR Bihor - generalul de brigadă în rezervă, profesor universitar Vasile Creț; președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - filiala Bihor, col. (rz) ing. Dan Poinar și Arina Moș, directorul Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO).

Programul a debutat la Biserica cu Lună din Oradea, cu slujba de sfințire a drapelului României, urmată de deplasarea în alai, pe platoul din faţa Primăriei Oradea, şi ocuparea locului în dispozitiv. Evenimentul a continuat cu întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, după care au avut loc alocuțiuni referitoare la sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional, susținute de către subprefectul Ion-Iulius Delorean (care a dat citire mesajului transmis, cu această ocazie, de Ministrul de Interne, Carmen Dan), și de către conferențiar universitar dr. Alina Stoica, din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. În discursul său, Alina Stoica a menționat, printre altele, că în acest an se împlinesc 169 de ani de la adoptarea tricolorului ca drapel naţional.

După primirea tricolorului și legarea lui la catargul de arborare, preotul militar Mircea Ioniță a binecuvântat drapelul, care a fost înălțat pe catarg, nu înainte de a fi sărutat de către oficialitățile prezente la ceremonie. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Onoare, format din militarii de la Centrul 54 – Comunicaţii (Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii Oradea), ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Anton Berlescu” Bihor, precum și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor, pe muzica fanfarei militare a Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu”.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca Ziua de 26 iunie 1848, moment în care Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul - roșu, galben și albastru - să reprezinte steagul național al tuturor românilor, cele trei culori, împărțite în mod egal, reprezentând principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnificând verticalitatea, iar cifra trei - numărul perfect. Conform legii noastre fundamentale, drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn.