La sfârșitul săptămânii trecute, în Cetatea Oradea s-au desfășurat pe o perioadă de două zile, sâmbătă și duminică, „Zilele Culturii Slovace”. Din păcate vremea nu a ținut cu organizatorii, preponderent fiind noros și în marea majoritate a timpului, a plouat.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România cu ideea de a aduce în prin plan tradițiile slovace și în orașul nostru.

Tarabele au fost împodobite cu ștergări cu motive tradiționale slovace, pe acestea putând fi admirate diverse articole din trecut, cum ar fi sticle, rindele, curele vechi, fier vechi de călcat, păpuși în porturi tradiționale slovace, fotografii vechi, etc. Tot aici puteau fi degustate diverse produse gastronomice, printre care și prăjituri.

Dintre activitățile desfășurate, acesta incluzând programe cultural-artistice de cântece și dansuri tradiționale slovace, a avut loc sâmbătă și un concurs gastronomic, unde s-au preparat produse tradiționale slovace din Bihor cum ar fi točňe (plăcinte slovăcești cu cartofi) și halušky (găluște slovăcești cu brânză. Curioșii au putut gusta din mâncărurile preparate, urmând ca seara să fie anunțați câștigătorii concursului gastronomic.

Duminică a avut loc Hramul bisericii Sfânta Fecioară Maria Îndurerată. Imediat după aceasta, lumea s-a risipit tot din cauza vremii, cel mai probabil, mulți vizitatori fiind dezamăgiți că nu a ținut evenimentul mai multă vreme.

Foto: Remus TODERICI