Atmosferă frumoasă în sala festivă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, la sfârșitul săptămânii trecute. Elevii i-au primit cu aplauze pe colegii lor din echipa „Modus Vivendi”, proaspăt câștigătoare ai premiului „Nație prin Educație” în cadrul celui mai mare concurs de robotică din România.

Elevii de la „Mihai Eminescu” au demonstrat din nou că știu să își încurajeze și impulsioneze colegii, că știu să creeze acea atmosferă care să stimuleze entuziasmul și performanță. Nu mai puțin de 170 de elevi au participat vineri la prezentarea echipei „Modus Vivendi”, a robotului Arthur și a concursului BRD First Tech Challenge, de la care s-au întors cu un premiu important.

Evenimentul a început cu proiecția unui filmuleț cu imagini din timpul pregătirii robotului și a concursului.

„În ciuda unor pasiuni și preodupări diferite am reușit să ne adunăm într-o echipă bună și să lucrăm în patru departamente competitive. Lipsa de experiență a fost compensată de pasiune și muncă. Foarte important este că am avut ocazia să răspunem la una din întrebările pe care ni le-am pus de mici, anume, cum funcționează un robot?”, au spus, printre altele, membrii echipei.

Au urmat demonstrații cu robotul, pus să execute mai multe operațiuni care i-a lăsat cu gura căscată pe cei din sală. Tinerii din „Modus Vivendi” au spus că echipa are nevoie de întăriri, de membrii noi și voluntari și că oricine poate da o mână de ajutor.

Echipa Colegiului Național „Mihai Eminescu”, formată din elevii Ștefan Andrișcă, George Balota, Tamas Borza, Vlad Buzle, Ștefan Cosmescu, Eduard Diosadi, Daria Dorog, Ioana Dudaș, Denisa Filip, Adrian Măduța, Krisztian Onuț, Alex Paloczi, Alex Plumbaș, Oana Pop și Radu Sur și coordonată de profesorii Amelia Stoian și Nagy Istvan a câștigat locul II la categoria „Nație prin Educație” ceea ce nu este puțin lucru dacă ne gândim că la întrecere au participat 90 de licee și peste 1.200 de elevi din toată țara.

Alături de ei, din Bihor au mai participat elevii de la „Emanuil Gojdu” din Oradea, coordonați de profesorii Adrian și Maria Niță, câștigători ai locului 3 la categoria „Think Award” și cei de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei, coordonați de Simona Crișan, Florin Tuculia și Emanuela Coroiu.

Cele mai importante premii, cele care duc la Campionatului Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii au fost câștigate de elevi de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti și Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.