În perioada 2-9 iunie, se va desfășura cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea. Timp de opt zile, spectatorii vor avea parte de un maraton teatral care va aduce în orașul de pe Crișul Repede nu mai puțin de 19 spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga țară, dar și din străinătate: Moldova, Ucraina, Georgia și Franța. 

Conducerea Teatrului Regina Maria a explicat ieri, într-o conferință de presă, care sunt considerentele pentru care s-a optat pentru o altă perioadă a anului în organizarea FITO 2019.

 „Dacă până acum festivalul se organiza în luna septembrie, de această dată, evenimentul se va desfășura în luna iunie, pentru că există un proiect transfrontalier de două milioane de euro, făcut de Teatrul Szigligeti. Practic, scena teatrului va intra în renovare, iar lucrările se vor finaliza pe 1 decembrie. În toamnă, vom juca la Filarmonică, la Sala Florica Ungur, vom merge în deplasări etc.”, a anunțat Andrian Locovei, directorul artistic al Trupei „Iosif Vulcan”. 

La rândul său, Elvira Rîmbu, managerul Teatrului Regina Maria, a precizat că s-a dorit „mutarea” acestui festival din septembrie în iunie, pentru a prinde o perioadă mai bună și din punct de vedere al timpului, dar și pentru ca festivalul evenimentul să nu se suprapună cu alte evenimente de gen. „Vom vedea care va fi feedback-ul anul acesta. Nu va fi ușor, având în vedere lucrările din zonă, dar ne vom strădui să fie bine. Normal, cel mai ușor era să-l suspendăm, dat fiind lucrările din jur, pentru că nu doar sala de spectacol care primește musafirii contează, dar și ce este în jur: unde cobori, cum ai accesul cu decorul, inclusiv publicul care vine să cumpere bilete. Însă, pentru că în Oradea s-ar putea derula lucrări mult timp de acum încolo, nu putem suspenda evenimentele”, a precizat Elvira Rîmbu.

Programul festivalului a fost prezentat de Victoria Balint, șeful de birou proiecte culturale și relații cu publicul al TRM și selecţionerul unic al acestei ediţii. Potrivit acesteia, festivalul va cuprinde în acest an două mari secțiuni: secţiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXV și secțiunea Spectacole Invitate – Off Concurs. Juriul va fi format din trei personalități culturale ale teatrului românesc: criticii de teatru Ion Parhon și Elisabeta Pop și actorul de teatru și film Ion Sapdaru. În secţiunea Spectacole Invitate – Off Concurs, publicul orădean se va putea delecta cu 11 spectacole extraordinare, invitate atât din țară, cât și din străinătate, dar și producții de succes ale Teatrului Regina Maria, dintre care amintim premiera spectacolului  „Sunetul Muzicii”, muzica de Richard Rodgers, versurile de Oscar Hammerstein II, libret de Howard Lindsay şi Russel Crouse. De asemenea, printre producțiile remarcabile care vor putea fi văzute în cadrul FITO se numără și spectacolul de balet „Carmen.TV”, o producție a Teatrului Ucrainean Academic Theatre Kyiv Modern-Ballet, spectacolul „Medea’s boys”, montat de compania de teatru Apollo 111 din București și „Navigatorul” Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”, care îl are în distribuție pe actorul orădean Richard Balint, câștigătorul Premiului pentru cel mai bun actor în rol secundar în cadrul Galei UNITER. Evenimentele din cadrul FITO 2019 se vor desfăşura la Sala Mare a Teatrului, Sala Arcadia, Sala Studio Szigligeti și scena mobilă amplasată în Cetatea Oradea.

Biletele se vor pune în vânzare pe parcursul acestei săptămâni și se vor putea achiziționa de la Agenţia Teatrului de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 – 18.00, și duminica, între orele 10.00-13.00, sau online, pe www.biletmaster.ro. De asemenea, se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol.