Oradea este, în perioada 8-10 septembrie, gazda primei ediții a Zilelor Culturii Iudaice, eveniment dedicat specificului și tradițiilor culturii iudaice. Deschiderea oficială a avut loc ieri, la Sinagoga Zion, din Oradea, în prezența şefului adjunct al Misiunii Diplomatice a Statului Israel în România, Tania Berg-Rafaeli, a directorului Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, Mihai Jurca, și a directorului Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupșea.

„Mulțumesc autorităților locale și, în special, domnului Mihai Jurca, pentru inițiativa organizării acestui eveniment”, a spus, în deschiderea manifestării, Tania Berg-Rafaeli, reprezentanta Ambasadei Israelului la București.

Zilele Culturii Iudaice este un eveniment dedicat specificului și tradițiilor acestei culturi. Fiind la prima ediție, acesta se înscrie în seria de manifestări dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul acestuia fiind acela de a prezenta valorile și specificul celor mai importante comunități din Oradea.

Programul reunește, în cele trei zile, evenimente de prezentare a istoriei evreilor din Oradea, proiecții de filme, dar și expoziția „Cultură și tradiții culinare evreiești”, în cadrul căreia sunt prezentate preparate specifice sărbătorilor iudaice.

„În acest sfârșit de săptămână, ne putem bucura de mai multe evenimente dedicate culturii evreiești, pentru a cunoaște mai bine specificul și tradițiile acestei culturi”, a spus și Mihai Jurca, directorul APTOR. Potrivit acestuia, concertul Trupei Shtetl Klezmer Budapesta, care urma să aibă loc astăzi, 9 septembrie, de la ora 21.00, se anulează din cauza unor probleme de sănătate, așa că vor fi înlocuite cu proiecții de filme.

Inedită în cadrul Zilelor Culturii Iudaice este amenajarea ritualului pentru fiecare din cele patru sărbători specifice comunității evreiești: Pesach, Purim, Hanuka și Shabbat. Acest aranjament culinar este prezent în Sinagoga Zion în fiecare din cele trei zile ale evenimentului, prilej pentru orădeni, și nu numai, să cumpere și să guste aceste produse.

În continuare, a vorbit Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, în calitate de gazdă. „Sinagoga Zion se deschide în aceste zile pentru public, accesul vizitatorilor în clădire fiind gratuit. Cei care vor dori să guste produsele cultului iudaic le vor putea servi pe terasă sau acasă”, a menționat Angela Lupșea.

Comunitatea evreilor din Oradea este cea mai puternică comunitate după cea din București, mare parte dintre cele mai importante clădiri Art Nouveau din Oradea fiind construite de către familii de comercianți sau industriași evrei din Oradea.

„Zilele Culturii Iudaice” continuă astăzi, 9 septembrie, și duminică, 10 septembrie, la Sinagoga Zion, după următorul program: ora 12.00, deschiderea expoziţiei „Cultură şi Tradiţii Culinare Evreieşti”; ora 17.00, Istoria Evreilor din Oradea - Livia Chereș; ora 18.00, gustări culinare evreieşti - curtea din spate; ora 21.00, proiecţia filmului „Vine Fanfara!”; duminică, ora 12.00, deschiderea expoziţiei „Cultură şi Tradiţii Culinare Evreieşti” - Sinagoga Zion; ora 17.00, Istoria Evreilor din Oradea - Andrei Seidler; ora 18.00, gustări culinare evreieşti - curtea din spate; ora 19.00, concert Trupa Hakeshet Klezmer Band Oradea; ora 20.00, proiecţie filme. Intrarea la evenimente este gratuită.