Peste 460 de copii din 4 județe au participat vineri, 13 decembrie, la a patra ediție a Festivalului Concurs Regional „Colindiţa”, parte a proiectului regional „Tradiţie, Moștenire și Simţire Românească”.

Festivitatea de deschidere a evenimentul a avut loc în sala festivă a Colegiului Național „Onisifor Ghibu”, de la ora 10.00.

„Ne bucurăm și în acest an de o participare extraordinară, avem 460 de copii din trei județe: Arad, Timiș și Bihor și invitați peciali din Satu Mare. Proiectul are deja 11 ani, iar concursul se desfășoară de patru ani, fiind deja unul de tradiție”, a spus, printre altele, directoarea GPP Nr. 28, Cornelia Româneac.

Concursul, cu participare directă, a fost prezentat de Adela Horga, coordonatorul proiectului fiind Daniela Morar, și s-a adresat preșcolarilor şi şcolarilor din ciclul primar, atât din învăţământul de stat, cât şi din cel privat.

„Prin intermediul Festivalului-Concurs „Colindița” dorim să promovăm colindele autentice românești interpretate de vocile cristaline ale preşcolarilor și elevilor din învățământul primar, obiceiurile specifice Sărbătorilor de Iarnă, precum și dansurile populare românești”, au subliniat organizatorii.

Competiția a fost organizată pe trei secțiuni, cu varianta participării directe: Secţiunea I – interpretare de  colinde tradiționale românești - individual sau pe grupuri; Secţiunea II – prezentarea unor obiceiuri specifice Sărbătorilor de Iarnă; Secțiunea III – dansuri  populare din diferite zone ale țării.         

Jurizarea momentelor de pe scenă s-a făcut de către un juriu de specialitate format din 5 membri. Jurizarea programului participanților la concurs s-a făcut pe secţiuni şi pe cele două niveluri de învățământ: preșcolar și primar.

Fiecare copil a primit un premiu de participare din partea lui Moș Crăciun. Parteneri în derularea evenimentului au fost: ISJ Bihor, CCD Oradea,  Şcoala de Arte Populare „Francisc Hubic” Oradea și Ansamblul Folcloric Crişana.