Lucrările de consolidare a Dealului Ciuperca au intrat într-o nouă fază, cea de forare a gropilor pentru turnarea pilonilor de susţinere, o firmă din Cluj fiind cea care se ocupă de această etapă. Până în luna octombrie, vor fi realizate două rânduri de piloţi foraţi la o adâncime de peste 15 metri, după care vor urma lucrările propriu-zise de refacere arhitecturală şi peisagistică.

 

După ce, începând din luna aprilie, au fost efectuate lucrări de rigidizare a fundaţiilor la punctul de alimentaţie publică, dar şi trei drenuri longitudinale de adâncime de aproximativ 100 metri liniari fiecare, în scopul drenării apelor, în prezent lucrările de consolidare a Dealului Ciuperca au intrat în faza forării piloţilor (stâlpi de beton armat fixați în pământ pentru a consolida terenul).

„În prezent, firma din Cluj a început realizarea a două rânduri de piloţi foraţi la o adâncime de peste 15 metri, fiind efectuate cam patru astfel de foraje pe zi. Firma executantă ia în calcul însă şi posibilitatea aducerii unei a doua foreze, astfel încât lucrările să se desfăşoare într-un ritm mai alert. Nu au adus două de la început pentru că era necesar să fie testată rezistenţa dealului. Termenul final pentru aceste lucrări este luna octombrie, după care vor urma altele, de consolidare locală pe restul suprafeţei neafectate de alunecări, pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple în viitor. Abia când aceste lucrări de consolidare vor fi finalizate vom putea trece mai departe, la lucrările de refacere din punct de vedere arhitectural şi peisagistic. În momentul de faţă, pregătim şi acea etapă, mai exact suntem în faza achiziţionării proiectantului”, ne-a declarat, ieri, viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan.

Valoarea contractului de lucrări este de 1.369.924.74 lei fără TVA, iar termenul de execuție este de 3,5 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor. În cadrul acestui contract se vor realiza două rânduri de piloni forați. Astfel, în aval urmează să fie executați 67 de piloni forați dispuși pe un rând, iar în amonte un număr de 98 de piloni forați dispuși pe două rânduri. Toate aceste intervenţii sunt necesare după ce, în 12 - 13 noiembrie 2016, pe amplasamentul Grădinii Publice „Dealul Ciuperca” a survenit o alunecare de teren, care a afectat aleile existente, amfiteatrul în aer liber, punctele de belvedere și a pus în instabilitate punctul de alimentație publică.