Judecătorii Curţii de Apel Oradea s-au pronunţat, ieri, în dosarul lui Ovidiu Pleşa şi a asistentei sale, Monica Ignat, doi dintre angajaţii Casei de Pensii trimişi în instanţă în cazul şpăgilor încasate de la pacienţi. Iniţial, medicul a fost condamnat de Tribunalul Bihor la închisoare cu suspendare, la fel ca asistenta sa.

 

Medicul orădean Ovidiu Pleşa a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Oradea după ce a fost prins luând 235 de şpăgi, într-o singură lună, în valoare de peste 55.000 de lei. Pleşa a fost înregistrat ambiental de procurori în cabinetul său. Atunci când sumele de bani primite erau prea mici, medicul îşi arăta dispreţul faţă de pacienţi. Ovidiu Pleşa, medic specialist la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, a fost filmat cu o cameră ascunsă în cabinetul său, atunci când primea diferite atenţii de la pacienţi. Potrivit interceptărilor, acesta a fost filmat de 235 de ori, când primea bani sau diverse bunuri. Totul s-a întâmplat în aproximativ o lună, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015. Potrivit anchetatorilor, medicul ar fi primit în total, în perioada respectivă, aproximativ 56.000 de lei. Alături de acesta a mai fost acuzată şi asistenta lui, Monica Ignat (43 de ani), de 165 de infracţiuni de luare de mită şi 8 acuzaţii de complicitate la luare de mită.

În schimbul banilor, medicul emitea decizii privind capacitatea de muncă a pacienţilor, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile. Procesul a început în ianuarie 2016, la Tribunalul Bihor. Iniţial, judecătorii acestei instanţe l-au condamnat pe medic la 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce asistenta sa, Monica Ignat, a primit 2 ani şi 8 luni, tot cu suspendare. Soluţia nu a fost una definitivă, astfel că aceasta a fost atacată la Curtea de Apel Oradea atât de procurorii DNA, cât şi de Pleşa şi Ignat. Ieri, judecătorii de la Curte s-au pronunţat în acest caz, apelul DNA fiind admis. Sentinţa de la Tribunal a fost în parte desfiinţată. Rejudecând, magistraţii au decis ca Ovidiu Pleşa să execute pedeapsa de 3 ani în regim privativ de libertate, în timp ce asistenta acestuia a rămas condamnată cu suspendare.